Rata şomajului din SUA a avansat în mai la 9,4%, în ciuda scăderii numărului de disponibilizări

0

În luna mai, în Statele Unite s-au pierdut 345.000 locuri de muncă, cel mai mic declin din ultimele opt luni, după un număr de 504.000 disponibilizări în aprilie, a anunţat vineri Ministerul Muncii. Rata şomajului a avansat la 9,4%, cel mai înalt nivel din 1983.

Scăderea numărului de disponibilizări, combinată cu stabilizarea producţiei şi a sectorului ipotecar, indică o atenuare a recesiunii. Cu toate acestea, americanii continuă să cheltuiască puţin şi să economisească mult, în contextul în care valoarea locuinţelor scade şi companiile îşi reduc forţa de muncă.

„Suntem foarte departe de pragul critic al recesiunii, în care eram”, a declarat Stephen Stanley, economist în cadrul RBS Greenwich Capital Inc. „Este unul dintre primii paşi spre revenirea economică”. Cu toate acestea, „creşterea veniturilor va fi greu de obţinut atât timp cât rata şomajului creşte”, a mai spus Stanley.

În urma revizuirilor, numărul de şomeri anunţat pentru aprilie şi martie a fost majorat cu 82.000.
Analiştii estimau, în medie, 520.000 disponibilizări, după nivelul de 539.000 afişat iniţial pentru luna aprilie, arată un sondaj Bloomberg.

Estimările au variat între 450.000 şi 600.000 disponibilizări. Cel mai mare număr de disponibilizări a fost înregistrat în ianuarie, când s-au pierdut 741.000 locuri de muncă.

Rata şomajului era estimată să crească la 9,2%, estimările situându-se în intervalul 9-9,4%. Statele Unite au pierdut de la începutul recesiunii, în decembrie 2007, şase milioane locuri de muncă, cel mai mare declin înregistrat de la cel de-al doilea Război Mondial.