x


  • EUR
    4.8358
    USD
    4.2483
string(8) "companii"

Războiul Cel.ro cu eMAG: Au apărut dezvăluirile. REACȚIA eMAG!

Oficialii Cel.ro au dezvăluit că principalii lor competitori, eMAG, au fost amendați de ANAF. Cei acuzați au avut o reacție.

Author: Cristian Matache | Sursa: Money.ro | Publicat: 09.10.2019, 8:47

UPDATE. Reprezentanții eMAG au avut o reacție promptă și au spus că nu au fost amendați de către ANAF, ci au primit doar un avertisment care este contestat..

 

„eMAG nu a fost amendat și nici nu a folosit practici înșelătoare. Este vorba de un conținut generat de utilizatori, care este indexat de Google conform regulilor platformei de căutare și bunelor practici din industrie: cuvintele și expresiile căutate de clienți pe eMAG.ro sunt indexate automat în motorul de căutare Google. Indexările automate în Google nu sunt publicitate plătită. eMAG a acționat întotdeauna conform acestor reguli și bune practici si va contesta adresa formulată”, ne-au declarat reprezentanții eMAG.

 

Articolul inițial:

eMAG (Dante Internațional) a fost sancționată contravențional de către ANAF, Serviciul Ajutor de Stat, Practici Neloiale și Prețuri Reglementate, pentru încălcarea prevederilor articolului 6) litera a), litera f) și litera h) din legea nr. 158/2008, au dezvăluit oficialii Cel.ro, principalii concurenți de pe piața de retail. Potrivit unui document scos la iveală de Cel.ro, companie deținută de Tiberiu Popa, eMAG, a folosit în perioada ianuarie 2018 – iunie 2019 marca înregistrata Cel.ro pentru a face publicitate înșelătoare și a-și promova magazinul online concurent prin intermediul motorului de căutare Google. ”Prin metode SEO și profitând de autoritatea pe care o are în motoarele de căutare a reușit să aducă o pagină din site-ul sau fără nici o legătura cu marca CEL.ro în prima pagină din motorul de căutare Google pentru a deturna vizitatorii în căutarea mărcii concurente. Emag a folosit următorul anunț publicitar: 

Cauți www cel ro? Descoperă Oferta-eMag.ro

https://www.emag.ro/search/www+cel+ro

Cumpără www cel ro online pe eMAG.ro. Profită acum de prețuri avantajoase . Găsești mai mult decât crezi! Comandă și ai livrare și retur simplu!”

 

 

”Cel.ro apreciază că utilizarea textului mai sus menționat a dus la distorsionarea realității și a creat în mintea consumatorului mediu percepția falsă că www.cel.ro poate fi accesat și de pe site-ul www.emag.ro. Unui consumator mediu, așa cum acesta este definit de Legea 363/2007, i-a fost afectată opțiunea de a alege în cunoștință de cauză. eMAG a profitat de reputația mărcii concurente pentru a crea confuzie în rândul consumatorilor și între comercianți și pentru a obține foloase necuvenite”, spun cei de la Cel.ro. 

 

 

Cel.ro a fost amendat în octombrie 2018 de către Consiliul Concurenței cu suma de 1,604,029 lei pentru preluarea a trei domenii de internet de la o firmă concurentă ce-și restructura activitatea din cauza pierderilor fără sfârșit. Prin intermediul canalului său de Youtube, șeful Cel.ro, Tiberiu Pop, a explicat de ce consideră că această amendă este un abuz grosolan din parte consiliului, care, din dorința de a elimina cu orice preț CEL.ro din piață, a folosit documente false și a abuzat de poziția sa, ignorând prevederile legii concurenței. Pop susține că autoritatea de reglementare din domeniul Concurenței ”a distrus concurența, ajutând eMAG să preia controlul la peste 75% din comerțul online românesc”. Iar pentru că se pare că 75% nu era de ajuns, acest consiliu a continuat cu un nou abuz amendând pe nedrept magazinul online concurent Cel.ro”, a spus Pop.

 

În 2018, Consiliul Concurenței a sancţionat compania Corsar Online SRL, administratorul site-ului cel.ro, cu aproximativ 1.6 milioane de lei pentru punerea în practică a unei concentrări economice înainte de a fi autorizată de autoritatea de concurență. În cadrul analizei modalității prin care Corsar a preluat controlul aupra domeniilor de internet, respectiv www.marketonline.ro, www.mediadot.ro și www.azerty.ro, autoritatea de concurenţă a constatat că operaţiunea a fost pusă în aplicare, înainte de a primi autorizarea din partea Consiliului Concurenţei, prin listarea pe cele trei site-uri a ofertei de produse aparţinând Corsar, precum şi procesarea şi livrarea produselor către clienţi. Potrivit Consiliului, orice operaţiune de concentrare economică (fuziuni, achiziţii, preluarea de control), în cadrul căreia cifra de afaceri cumulată a companiilor implicate depăşeşte echivalentul în lei a 10.000.000 euro şi când cel puţin două dintre companii au realizat pe teritoriul României, fiecare în parte, o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul în lei a 4.000.000 euro, trebuie notificată Autorităţii de Concurenţă înainte de a fi pusă în aplicare.

 

Tiberiu Pop a enumarat în clip motivele pentru care Cel.ro nu era obligat de lege să declare respectiva tranzacție la Consiliu evidențiind totodată abuzurile făcute de acesta. ”În primul rând aduce în discuție faptul că investigația a fost declanșată de Consiliu și autorizată de Curtea de Apel în baza unor documente false care atestau existența cifrei de afaceri a firmei de la care Cel.ro a preluat domeniile, documente care, pentru a ascunde frauda, la 9 luni de la începerea investigației au dispărut. Dacă acele documente nu ar fi fost fabricate de consiliu întreaga investigație nu ar fi avut loc, deci nici amenda, cifra respectivă fiind esențială pentru a determina dacă legea concurenței se aplică sau nu. În lipsa respectivelor documente, în loc să renunțe la investigație, disperați șă dea cu orice preț amendă, consiliul a inventat un mail (primit de pe un domeniu care nu există) care ar atesta cifra, acesta fiind și unicul „document” pe care se bazează decizia finală cat și calcularea valorii amenzii. Șeful CEL.ro afirmă că un astfel de document în lipsa unei semnături electronice așa cum cere legea 455/2001 este nul, oricine putând fabrica unul”, a spus Pop.

 

Drept răspuns, Bogdan Chirițoiu, șeful Consiliului Concurenței, susține că procedurile au fost urmate corect. ”Au avut şansa, pe care n-au vrut s-o folosească, de a fi prezenţi la audieri să-şi susţină cauza. N-a fost niciun interes al funcţionarului care a judecat situaţia. Aşadar, nu văd rostul acestor afirmaţii, cu favoritisme. N-au niciun temei.Oamenii sunt corecţi în Consiliu. Orice investigaţie e para-verificată, de mulţi oameni. Pe de altă parte, au zis ceva de eMag. Unde îi favorizăm, când sunt şi ei verificaţi de Consiliu chiar acum când vorbim şi riscă să primească o amendă? Legea trebuie respectată. E o lege europeană, nici măcar de origine românească nu e. Noi tot ce încercăm este să nu dăm sancţiuni disproporţionate”, a declarat pentru Chirițoiu pentru Economica.net.