RCA, scumpa pentru tineri. ASF se spala pe maini

0

În prezent, „tinerii care au vârsta mai mică de 30 de ani sunt obligai să plătească polița de asigurare auto obligatorie la o valoare cu mult mai mare față de conducătorii auto cu vârsta de peste 30 de ani, uneori și de cinci-șase ori mai mult. Se ajunge, practic, la situația în care un tânăr plătește încă o dată valoarea mașinii pe care o achiziționează, pe durata a doi-trei ani în care plătește RCA”, descrie situația de fapt deputatul Mihai Tararache, într-o interpelare adresată Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

 

Acesta a cerut să afle în baza cărei legi calculează companiile de asigurări riscul de accidente, precum și ce măsuri intenționează să ia ASF pentru a stopa și elimina aceste practici „care interzic de fapt tinerilor sub 30 de ani să înmatriculeze o mașină în țara lor”.

 

Deși dă asigurări că ASF „are drept principal scop apărarea drepturilor asiguraților/păgubiților”, totodată Mișu Negrițoiu, președintele organismului de supraveghere, subliniază că instituția pe care o conduce are și rolul „promovării stabilității activității de asigurare în România”. Altfel spus, ASF îi susține și pe cetățeni, și companiile de asigurări.

 

Concret, la această interpelare, șeful ASF a răspuns că tarifele RCA sunt stabilite în mod liber de către asigurători și nu trebuie aprobate de ASF, aceasta fiind o prevedere europeană ce trebuie respectată. „Potrivit prevederilor europene în domeniu, transpuse în legislația națională, societățile de asigurare își stabilesc propriile tarife de primă RCA și le notifică autorității noastre, fără ca acestea să fie însă supuse aprobării”.

 

În plus, acesta a subliniat: „Autoritatea noastră nu intervine asupra nivelului primelor de asigurare, indiferent de categoria și tipul autovehiculului sau de proprietarul acestuia, în condițiile în care acestea sunt liber stabilite de fiecare societate de asigurare”.

 

Mișu Negrițoiu mai explică faptul că asigurătorii sunt obligați să-și stabilească tarifele pe baza unor calcule actuariale, „astfel încât să garanteze permanent îndeplinirea obligațiilor ce decurg din încheierea contractelor RCA”. Aceste calcule actuariale se fac pe baza datelor statistice acumulate de asigurător în anii precedenți și iau în calcul despăgubirile datorate în baza polițelor RCA, precum și diferite criterii de risc.

 

„Unele dintre aceste criterii pot fi: vârsta asiguratului, localitatea de domiciliu a acestuia, caracteristicile tehnice ale vehiculului și altele”, explică șeful ASF.

 

Conform acestuia, la tarifele de primă pentru RCA asigurătorii aplică sistemul bonus-malus, introdus de autoritate pentru încurajarea conduitei corecte și prudente a șoferilor în trafic, „astfel încât asiguratul să plătească o primă de asigurare care depinde de istoricul sau de daunalitate realizat într-o perioadă de referință, pentru vehiculul pe care îl deține în proprietate.”

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.