Reacţiile brokerilor la provocarea lui Chelu

0

Brokerul Dorin Ghidiu nu crede că existenţa unui astfel de concurs este cea mai potrivită. El consideră că este foarte important ca existenţa unei performanţe să fie menţinută şi obţinută într-un timp mai îndelungat, nu într-o lună şi jumătate. Aceeaşi părere şi-a exprimat-o şi brokerul Iulian Panait. „Pe o perioadă de o lună nu cred că rezultantul este unul relevant” a declarat Panait. Acesta a completat că ar participa la exerciţiu în condiţiile unei competiţii pe trmen lung.

Adrian Simionescu şi-a prezentat susţinerea de partea investitorilor, şi deşi consideră provocarea lui Cătălin Chelu o propunere neserioasă, a declarat că s-ar înscrie la concurs. În concepţia acestuia este bine venit un astfel de exerciţiu atâta timp cât are o latură educativă. „Investitorul trebuie să vadă de ce brokerul a ales acea variantă, cum a ajus la acea concluzie şi care a fost gândirea brokerului. Oricum mişcările de pe piaţa de capital dintr-o lună nu sunt relevante. Ar trebui minim 6 luni sau un an.” a completat Siomionescu.

Brokerul Nicolae Moroianu consideră că acest experiment ar fi mai potrivit pentru investitori decât pentru brokeri. Acesta consideră că rezultatele bune ale unui broker pot fi obţinute într-o perioadă de la 9 la 12 luni. Aceeaşi părere ne-a împărtăşit-o şi brokerul Radu Buzeu. Acesta crede că un broker trebuie să ajute investitorii să facă cel mai bun randament, şi nu brokerii să concureze „care dă cel mai bun randament. Investitorii ar trebui să fie exemple pentru alţi investitori”.

Mihai Chişu consideră că ar fi mai bine dacă la concurs ar paticipa toţi brokerii din Asociaţia Brokerilor. În concepţia acestuia nu e bine să se facă o delimitare de numai 10 brokeri, „mai ales în condiţiile în care nu a avut nimeni pretenţia ca la emisiunea Ringul să participe cei mai buni brokeri.” a declarat Chişu. El consideră că într-o lună de zile brokerul nu investeşte ci speculează. „Consider că acest exerciţiu nu reflectă adevărata imagine a pieţei. Rolul pe care un broker îl are este acela de a educa în general, nu numai de a specula.” a completat Mihai Chişu.

Radu Iloiu a declarat că i-ar fi indiferent un astfel de exerciţiu. Ar participa, dar nu ar avea nici o opinie faţă de locul pe care s-ar clasa la final.

Şi Leonard Vişan a pus câteva condiţii pentru a participa la exrciţiu. El acceptă ideea de a intra în concurs dar nu ca speculator ci în calitate de investitor. Şi acesta a cerut o perioadă de minimum un an de zile. În concepţia lui Leonard Vişan investiţiile sau dezinvestiţiile pe care un broker le face ar trebui explicate. Ideea pe care acesta o promovează este aceea de arăta greşelile şi de a explica tot timpul fiecare acţiune. „Până la urmă randamentul nu este foarte important. Contrază foarte mult argumentarea acelui profit.” a declarat Leonard Vişan în cadrul ediţiei speciale de la The money Channel.

Pe Mircea Rusu îl tentează un astfel de exerciţiu, însă pe o perioadă mai mare de timp. Acesta a propus o perioadă de 6, chiar 12 luni, tinzând mai mult către un an de zile. Din punctul de vedere al relevanţei unui astfel de concurs, Mircea Rusu ar măsura disciplina unui broker şi nu greşelile pe care acesta le face.

Cătălin Chelu a declarat că prelungirea pe care brokerii o cer reprezintă un termen prea lung pentru a se juca cu 20 de miliarde. Deşi a recunoscut că riscurile ar fi mai mici la o asemenea perioadă de timp, omul de afaceri este dezamăgit de faptul că desfăşurarea experimentului pe o perioadă atât de mare va elimina caracterul educativ al concursului. „Este un ciclu de o lună, în care trebuie să se vadă naşterea şi sfârşitul. În acestă perioadă un broker ar trebui să arate toate stările prin care trece un investitor.” a declarat Cătălin Chelu în cadrul ediţiei speciale Ringul de la The Money Channel.