Reactorul nr. 3 al Centralei Nucleare de la Mihama, vechi de peste 40 de ani, repornit în premieră, în centrul Japoniei, după catastrofa nucleară de la Fukushima

0
40
Reactorul nr. 3 al Centralei Nucleare de la Mihama, vechi de peste 40 de ani, repornit în premieră, în centrul Japoniei, după catastrofa nucleară de la Fukushima

Reactorul numărul 3 al Centralei Nucleare de la Mihama, în centrul Japiniei, care a fost oprit total în urma accidentului nuclear de la Fukushima, la fel ca toate celelalte centrale atomice din ţară, a fost repornit pentru prima oară după zece ani, a anunţat într-un comunicat operatorul acestuia, Kansai Electric Power.

Mihama devine astfel ”prima centrală nucleară care operează în Japonia peste termenul de 40 de ani, după implementarea noilor norme” de securitate, subliniază preşedintele Kansai Electric Power, Takashi Morimoto, citat în comunicat.

Este vorba totodată despre prima repornire a unui reactor nuclear în Japonia din 2018.

La sfârşitul lui aprilie, guvernatorul departamentului Fukui, în care se află centrala Mihama, Tatsuji Sugimoto, a ridicat ultimul obstacol în domeniul reglementării în vederea repornirii Reactorului nr. 3 al centralei.

Două reactoare ale Centralei Nucleare de la Takahama, veche tot de 40 de ani, situată tot în departamentul Fukui, au obţinut unda verde a autorităţilor locale, însă nu au fost repornite încă, din cauza unor lucrări de modernizare aflate în curs.

Odată cu reactorul Mihama, zece reactoare sunt de-acum active în Japonia, faţă de 54 câte funcţionau înaintea catastrofei de la Fukushima, în urmă cu zece ani.

Autorităţile au aprobat desfiinţarea a 20 de reactoare – inclusiv reactorul centralei avariate Fukushima Daiichi.

Ponderea energiei atomice în producţia de electricitate în Japonia reprezenta doar 6,2% în 2019, după ce a fost de 30% în 2011.

Guvernul japonez susţine o relansare a domeniului nuclear, în vederea unei reduceri a importantei dependenţe energetice actuale a arhipelagului şi în vederea atingerii noilor şi ambiţioaselor sale obiective de reducere a emisiilor poluante de dioxid de carbon (CO2) până în 2030 şi a neuralităţii carbonului până în 2050.

Însă voinţa Tokyo se loveşte adesea de o puternică opoziţie locală şi de contencioase juridice.

Mentenanţa şi modernizarea centralelor nucleare antrenează, de pe altă parte, costuri astronomice.