Realitatea nefardată din Rusia, descrisă de Nezavisimaya Gazeta: Mobilizarea generală pentru război ”zguduie barca stabilității”

Ziarul Nezavisimaya Gazeta, care se bucură de un grad de independență editorială mai mare decât alte publicații din Rusia, publică mai multe articole în care arată o perspectivă mai degrabă sumbră a situației politice și sociale din Rusia.

Publicația arată că decizia mobilizării generale pentru războiul din Ucraina a dus la creșterea rapidă a gradului de anxietate din societatea rusă, un semnal îngrijorător pentru elita politică de la Kremlin, zguduită deja de consecințele retragerilor dezordonate de pe fronturile din nord-estul și sudul Ucrainei.

Mai mult, scrie Nezavisimaya Gazeta, mobilizarea generală ”zguduie barca stabilității” politice, cu efecte negative asupra coeziunii de la vârful puterii din Rusia.

În Duma de Stat se înmulțesc inițiativele de modificare a legii privind mobilizarea în Federația Rusă prin extinderea listei de amânări. După Partidul Comunist, Partidul Poporului Nou a introdus propria versiune, care clarifică regulile doar pentru o conscripție parțială. Sociologia oficială înregistrează atât creșterea atenției publice față de mobilizare, cât și scăderea atenției față de desfășurarea războiului (numită în Rusia operațiune specială -n.red.).

În plus, crește o atitudine negativă, care a slăbit deja ratingul guvernului și a zguduit barca stabilității politice. Și atunci președintele Putin stabilește sarcina pentru întreaga verticală de a arăta atât eficiență, cât și preocupare pentru oameni. Pentru aparatul de stat, aceasta este o adevărată provocare.

Reamintim că, la 29 septembrie, la o întâlnire cu membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al Federației Ruse, președintele Vladimir Putin a declarat că „în primul rând, aș dori să discutăm o chestiune foarte importantă, vitală pentru noi, mă refer la organizarea activității privind mobilizarea parțială”. El și-a repetat încă o dată cererile: să fie chemați la luptă doar cetățeni din rezervă, care trebuie să fi servit înainte, cu specialități militare solicitate, și să fie trimiși pe fronturi doar după o pregătire de înaltă calitate.

Potrivit lui Putin, au fost create toate condițiile legale și organizatorice în acest sens, dar există prea multe plângeri din partea oamenilor cu privire la nerespectarea criteriilor enunțate.

De fapt, președintele a confirmat astfel încă o dată că înțelege ce sarcină dificilă stabilește pentru aparatul de stat. Punerea în aplicare promptă și eficientă a instrucțiunilor, dar acordând atenție nu numai drepturilor, ci și intereselor cetățenilor, reprezintă abordări în general contradictorii.

Birocrația pare a fi capabilă să facă un lucru din toate acestea și, mai mult, să imite acest lucru.

Dar principalul lucru este că adevărata provocare pentru verticala puterii va fi necesitatea unei acțiuni reale, și nu construirea unui alt „sat Potemkin” (ficțiune care servește propagandei de stat – n.red.), de altfel, exclusiv pe hârtie.

Posibil ca percepția acută a președintelui cu privire la problemele de mobilizare să se datoreze și faptului că era deja conștient de măsurătorile sociologice nefavorabile pentru autorități.

Un sondaj al institutului FOM arată că mobilizarea a devenit rapid principalul subiect pentru opinia publică. În paralel, ”referendumurile” false pentru unirea cu Rusia a celor patru regiuni ucrainene, care au constituit principalul mesaj al propagandei de stat, au fost de interes pentru doar 5% din populația Rusiei.

Pe scurt, autoritățile par să observe acum că ele însele au zdruncinat barca stabilității, dar până acum, probabil, nu au idee în ce măsură au zdruncinat-o.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed