Recep Erdogan, despre pedeapsa capitală: „În curând!”

0
Recep Erdogan, despre pedeapsa capitală: „În curând!”

„În curând, în curând, nu va îngrijorați. Se va întâmpla în curând, dacă Dumnezeu o va dori”, a spus Erdogan, într-un discurs la Ankara, răspunzând unei mulțimi care scanda „Vrem pedepsa cu moartea” împotriva puciștilor din iulie, relarează AFP, citată de Agerpres.

 

„Guvernul nostru va supune (reintroducerea pedepsei capitale) parlamentului. Sunt convins că parlamentul o va aproba și, când va ajunge în fața mea, o voi ratifica”, a continuat Erdogan.

 

O eventuală dezbatere în parlament pe acest subiect se anunță furtunoasă, într-o perioadă în care guvernul speră să obțină sprijinul unor deputați din opoziție pentru reformarea Constituției și instaurarea unui regim prezidențial.

 

Erdogan a evocat imediat după puciul eșuat din iulie posibilitatea revenirii la pedeapsa cu moartea, provocând indignarea Uniunii Europene.

 

Turcia a abolit pedepsa capitală în 2004, în cadrul candidaturii de aderare la Uniunea Europeană, iar reintroducerea sa ar putea pune capăt acestor negocieri.

 

„Occidentul spune asta, Occidentul spune ailaltă. Iertați-mă, dar ceea ce contează nu este ce spune Occidentul, este ce spune poporul meu”, a adăugat Erdogan, vorbind la ceremonia de inaugurare la Ankara a gării pentru trenuri de mare viteză.

 

Potrivit guvernului, peste 35.000 de persoane au fost arestate în Turcia în anchetele deschise după puciul eșuat din 15 iulie. Ankara îl acuză de orchestrarea lui pe clericul Fethullah Gülen, exilat în SUA, cerând extrădarea sa.