AcasăActualitateMediuRecord absolut la Bâlea Lac. A fost înregistrat cel mai mic strat...

Record absolut la Bâlea Lac. A fost înregistrat cel mai mic strat de zăpadă din ultimii 45 de ani

În Munții Făgăraș, la peste 2000 de metri altitudine, stația meteo de la Bâlea Lac a înregistrat temperaturi mult mai mari decât ar fi fost normal, iar acest lucru a dus la stabilirea unui record incredibil.

Înafară de cele mai mari temperaturi, la Bâlea Lac este acum cel mai mic strat de zăpadă din ultimii 45 de ani de când se fac măsurători, potrivit meteorologului Narcisa Milian de la Centrul Meteorologic Transilvania Sud Sibiu.

Meteorologul spune că miercuri, la Bâlea Lac, stratul de zăpadă măsoară 26 de centimetri. „Nu am mai avut 26 de centimetri, am avut 30 de centimetri în 1990″, a explicat pentru Agerpres Narcisa Milian.

Meteorologii prognozează că va ninge în cursul nopţii şi joi, după care se va opri, fiind aşteptată din nou zăpadă începând cu 9 ianuarie, când va ninge în toată zona de munte.

Recorduri de temperatură la Bâlea

Zăpada este foarte puţină la Bâlea Lac din cauza încălzirii vremii, dovadă că în zilele de 1 şi 2 ianuarie şi în nopţile care le-au urmat termometrele de la staţia meteo au înregistrat maxime istorice.

„A fost foarte cald, au fost maxime, recorduri de temperaturi la majoritatea staţiilor. A fost frumos la munte şi s-a topit zăpada. De câteva zile sunt recorduri de temperaturi”, a mai spus meteorologul.

Potrivit acesteia, în 1 ianuarie s-a înregistrat un record de temperatură la Bâlea Lac, unde au fost 6,5 grade ziua şi 4,8 grade noaptea, fiind cea mai călduroasă zi de 1 ianuarie aici, de când se fac măsurători, adică de 45 de ani. De asemenea, şi ziua de 2 ianuarie a fost cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor meteo, la Bâlea Lac, pentru că aici ziua au fost 8,3 grade şi noaptea 3,4 grade.

Faţă de precedentele recorduri de temperatură, noaptea de 1 spre 2 ianuarie a fost mai caldă cu două grade Celsius la Bâlea Lac, iar ziua şi noaptea de 2 ianuarie, mai calde cu peste trei grade, potrivit datelor meteorologilor.

Temperaturile au început să scadă de ieri

Începând cu 3 ianuarie, temperatura a scăzut la staţia meteo Bâlea Lac şi nu s-au mai înregistrat maxime istorice.

Staţia meteo de la Bâlea Lac se află în zona turistică cu acelaşi nume unde mai există o bază Salvamont, câteva cabane şi un hotel de gheaţă, singurul de acest fel din ţară. Accesul în zona turistică Bâlea Lac se face în această perioadă numai cu telecabina, traficul rutier fiind închis pe Transfăgărăşan de la Bâlea Cascadă la Bâlea Lac.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.