AcasăPoliticRectificare! Cîțu și-a umplut pușculița din care poate face plăți către primari

Rectificare! Cîțu și-a umplut pușculița din care poate face plăți către primari

Proiectul de rectificare bugetară consultat de G4Media.ro prevede o creștere a alocărilor către ministerele și instituțiile centrale de 8,9 miliarde de lei, cea mai mare sumă fiind alocată Ministerului Sănătății – peste 3,5 miliarde de lei.

Pe locul secund ca alocare se situează Ministerul Finanțelor, cu 3 miliarde de lei pentru capitolul ”Acțiuni generale”. La acest capitol intră plățile la bugetul UE, plats de dobânzi, dar șia Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului, din care executivul face de obicei plăți pentru primăriile aflate în dificultate financiară. Acest fond a fost utilizat de-a lungul timpului ca instrument politic. De remarcat că fondul de rezervă a fost stabilit în legea bugetului la 590 milioane de lei.

Proiectul de rectificare propus de guvern prevede un plus de 1,8 miliarde de lei pentru Ministerul Dezvoltării, în condițiile în care ministerul a cerut circa 4 miliarde de lei pentru proiectele începute prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL – fazele 1 și 2).

În schimb, Ministerul Muncii va pierde la rectificare 2,7 miliarde de lei.

Proiectul prevede creșteri majore de bugete la Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene (760 de milioane de lei – doar jumătate față de cât ceruse ministerul), Ministerul Energiei (peste 650 milioane de lei) și Ministerul Mediului (peste 533 de milioane de lei), în timp ce Ministerul Transporturilor ar urma să primească doar 322 de milioane de lei.

Administrația Prezidențială va primi în plus la rectificare peste 12 milioane de lei, iar bugetul SRI crește cu 116 milioane lei.

Documentul reprezintă propunerea Executivului, urmând să intre în negocierile din coaliția de guvernare.

 

 

Ultimele Articole