x


 • EUR
  4.6975
  USD
  4.1192
 • 0° C
  Vremea
  Bucuresti
  Vant

  0 km/h
  Umiditate

  0%
  Presiune

  0 hPa
string(7) "energie"

Redevenţa la gaze, calculată în funcție de cotațiile din AUSTRIA!

Redevențele pentru gazele româneşti se vor plăti în raport cu preţul gazelor la hubul Baumgarten - Austria.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 23.01.2018, 18:09 | Actualizat: 23.01.2018, 18:09

Un proiect de ordin al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) schimbă legislaţia referitoare la taxarea gazelor naturale produse în România. Redevenţa nu va mai fi calculată pe baza preţului obţinut din vânzarea gazelor româneşti, ci în baza unei formule care tine cont de cotaţia gazului de la hub-ul din Austria, potrivit e-nergia.ro.

Proiectul de ordin al ANRM, publicat pe data de 19 ianuarie, spune că redevenţele pentru gazul extras din România se vor calcula şi plăti lunar pe baza unei formule având ca baza cotaţia medie din luna anterioară de la Central European Gas Hub (CEGH hub-ul de la Baumgarten, din Austria).

Momentan, redevenţele pentru gazele naturale sunt cuprinse între 3,5% şi 13%, în funcţie de producţia zăcământului, procent care se aplică la valoarea producţiei realizate. Discuţia care apare ţine exact de această valoare.

Noul ordin al ANRM modifică un ordin din anul 2008, care stabilea că valoarea de referinţă (preţul) la care se plăteşte redevenţa este de 495 de lei/1.000 de metri cubi. Acum, acest preţ se abrogă, iar noul preţ la care se aplică taxarea este cel din formula care ia în calcul preţul de la CEGH.