Reforma FMI, blocata in principiu si in detalii

 “Nu am realizat niciun progres in acest sfarsit de saptamana”, a declarat, pentru Financial Times, fara sa isi ascunda deloc iritarea, David Dodge, guvernatorul bancii centrale canadiene. “Este o dezamagire destul de mare”, a precizat acesta, subliniind ca “actionarii” Fondului “nu au stabilit nici macar principiile, ca sa nu mai vorbim despre detaliile” reformei institutionale.

Potrivit declaratiei comune, redactata la finele reuniunii ministrilor si guvernatorilor bancilor centrale din statele G7, care a avusese loc chiar in ajun, reforma Fondului Monetar International era considerata drept unul dintre obiectivele prioritare care trebuie atinse pentru a face fata cu succes noilor provocari ale globalizarii economice.

Absenta consensului intre tarile “sarace” si cele “bogate” – calificative care, potrivit cifrelor referitoare la performantele economice inregistrate sau estimate la momentul actual, par a se datora mai mult unei inertii a retoricii decat unei realitati palpabile – a fost principala cauza a acestui blocaj, vocile care acuza Fondul ca, prin politicile sale “prost gandite”, nu face altceva decat sa esueze in atingerea misiunii sale facandu-se din nou auzite.

Comunicatul final, dat publicitatii la finele sedintei Comitetului Monetar Financiar International, pune un accent deosebit asupra lipsei progreselor semnificative in directia crearii unei baze mult mai largi de legitimitate a Fondului, la nivelul tuturor “zonelor” mari ale lumii, prin acordarea unui rol cu o importanta mult crescuta in procesul decizional, acordata economiilor emergente sau aflate in curs de dezvoltare, propunand o noua distributie a voturilor, care sa tina cont de ponderea fiecareia dintre acestea in cadrul pietei globale.

Din zona economiilor emergente, s-a auzit mai pronuntat ca oricand remarca acida ca, daca Fondul si-ar dori o legitimitate crescuta, ar putea sa inceapa prin a numi un prim presedinte dintr-una dintre tarile acestui grup.

Spiritele s-au aprins, in jurul subiectului referitor la ratele de schimb stabilite intre valute, ca principal motiv al excedentelor comerciale la nivel international. Cum era si de asteptat, China a reactionat virulent la criticile venite din partea americanilor si europenilor, care nu au pierdut aceasta ocazie pentru a solicita un yuan intarit in raport cu dolarul si euro.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed