REFORMA în învățământ: Document cu 9 de greșeli de ortografie, o cacofonie, o lipsă de acord, un cuvânt care nu există în dicționar

Ministerul Educației Naționale a trimis un document prin care se propune o reformare a sistemului de învățământ din România. Acesta, documentul adică, se numește Educația ne unește și are 22 de pagini, cu tot cu pagina de titlu. Care sunt problemele pe care le-am sesizat eu în acest document, eu, adică un cetățean al acestei lumi, profesor de 18 ani care asistă la agonia educației în România, acolo unde este ea deja, pe fundul prăpastiei? Ele sunt, zic eu, numeroase, dar pe trei le găsesc grave. Documentul, prin ceea ce propune, ridică probleme de moralitate prin lipsa ei. Printre valorile viitoare pe care educația le are în vedere la II. Valori fundamentale, la pg. 3, sunt Încrederea, Echitatea, Solidaritatea, Eficacitatea, Autonomia. Nu apare pe acolo cinstea. Vă miră?, scrie Mihai Dascalu pentru Republica.

 

. Documentul, prin ceea ce propune, dacă mă întrebați pe mine, este evident discriminatoriu. La pagina 8, la punctul 4, avem scris: Școala, alături de biserică, (sic!) este instituția care coalizează întreaga comunitate în jurul ideii de învățare pe tot parcursul vieții […] Biserica? Adică cea care este tradiționalistă prin natura ei învață pe tot parcursul vieții? Și de când asocierea cu Biserica? În Constituție, la Principii generale, la art. 1. (2) de la Statul român, nu se face referire decât la faptul că suntem într-o republică (REPÚBLICĂ s.f. 1. (Ist.) Stat în care puterea executivă este exercitată de organe alese public (și periodic). 2.Formă de guvernământ în care organele supreme ale puterii de stat sunt alese pe un timp determinat; țară care are o formă de guvernământ de acest tip. [Gen. -cii. / < it. republica, fr. république, cf. lat. Respublica])(https://dexonline.ro/definitie/republica). Eu nu țin minte să fi ales ceva, la vreun scrutin, în legătură cu Biserica. Și am participat de fiecare dată. Dar dacă sunt evreu? Sau musulman? Sau ateu? Nu pot coaliza nimic în societate? Unde mă aflu atunci din perspectiva acestui… document?

 

Articolul integral pe REPUBLICA

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed