Regatul Unit, SUA, Canada şi Japonia impun un embargo aurului rusesc prin interzicerea importului

”Aceste măsuri vor lovi în mod direct oligarhii ruşi şi vor ataca inima maşinii de război a lui Putin”, declară premierul britanic Boris Johnson, care se întâlneşte timp de trei zile cu liderii marilor puteri industrializate în Germania.

”Putin îşi delapidează resursele de bază în acest război inutil şi barbar. El îşi hrăneşte egoul în detrimentul popoarelor ucrainean şi rus”, denunţă Johnson, citat într-un comunicat.

”Trebuie să secăm finanţările regimului Putin. Asta facem împreună cu aliaţii noştri”, subliniază el.

15 MILIARDE DE EURO ÎN 2021

Rusia o importantă ţară producătoare de aur, al cărui export a reprezentat aproape 15 miliarde de euro în 2021, potrivit Guvernului britanic.

Un ambargo al aurului pe pieţele din Londra, un important centru financiar în tranzacţii cu materii prime, urmează să aibă ”un impact enorm asupra capacităţii lui Putin de a aduna fonduri”, subliniază Guvernul britanic.

Acest lucru va lovi mai ales elitele ruseşti, care au au cumpărat aur ”pentru a încerca să ocolească sancţiunile occidentale”, subliniază Downing Street.

Aceste măsuri vizează însă doar aurul nou extras în Rusia şi nu pe cel achiziţionat înainte de implementarea acestui embargo.

Regatul Unit a impus Rusiei unele dintre cele mai dure sancţiuni în tabăra occidentală, de la începutul invaziei Ucrainei, în urmă cu patru luni, vizând sectoarele financiar, petrolier, zeci de oligarhi, care reprezintă în total 100 de entităţi şi 1.000 de persoane.

Liderii G7 – Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi Statele Unite – se întâlnesc începând de duminică în sudul Germaniei în cadrul unui summit de trei zile, urmat de un summit al statelor membre NATO la Madrid.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed