Reguli mai stricte privind capitalul băncilor

O astfel de măsură atenuează temerile, potrivit cărora instituţiile de credit vor fi nevoite să recurgă la emisiuni masive de acţiuni pentru îndeplinirea acestei cerinţe. Comitetul de Supraveghere Bancară de la Basel, care este format din băncile centrale şi autorităţi de reglementare din aproape 30 de ţări, ar putea să publice, în perioada imediat următoare, o serie de propuneri pentru reglementări mai stricte în industria financiară, ca răspuns la criza creditelor.

Surse apropiate situaţiei au spus că reprezentanţii Comitetului vor respecta planul iniţial de implementare a schimbărilor începând din 2012, însă vor acorda băncilor o perioadă de graţie, astfel încât acestea să se poată adapta noilor reguli. Autorităţile de reglementare nu au decis încă o anumită perioadă în care procesul de tranziţie ar trebui să se încheie, însă cotidianul japonez Nikkei a făcut referire la o perioadă de zece ani. Regulile acordului Basel II, introduse în 2004, au perioade de tranziţie de până la zece ani pentru îndeplinirea unor cerinţe.

Goldman Sachs estimează că Mizuho, a doua mare bancă din Japonia, şi Sumitomo Mitsui vor avea nevoie de majorări de capital de până la 30 miliarde de dolari ca să poată îndeplini viitoarele cerinţe.

Un oficial european implicat în discuţii a spus că s-a ajuns la un consens în ceea ce priveşte o serie de puncte controversate, cum ar fi definirea activelor lichide şi a capitalului de bază.

Alte reglementări ar putea să se refere la creşterea ratei minime de capital pentru bănci, ca mod de protecţie împotriva unor viitoare pierderi. Autorităţile de reglementare din Japonia au cerut Comitetului de Supraveghere Bancară de la Basel să aibă o abordare mai flexibilă în ceea ce priveşte cerinţele de capital, deoarece analiştii spun că băncile din Asia au o situaţie precară în ceea ce priveşte rata capitalului. Acţiunile celor mai mari bănci japoneze, Mizuho Financial Group şi Sumitomo Mitsui Financial Group, s-au apreciat cu câte 14% după publicarea acestei informaţii.

La începutul lunii noiembrie, miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană au adoptat un acord privind consolidarea capitalului şi aplicarea de politici de salarizare a bancherilor care să prevină operaţiunile riscante, tranzacţii ce au dus anterior la adâncirea crizei globale. Un proiect de directivă impune, asemenea măsurilor stipulate de Comitetul de Supraveghere a Băncilor de la Basel, majorarea substanţială a capitalului propriu. Proiectul introduce o reglementare prin care politicile privind salarizarea în instituţiile financiare să facă obiectul unei supravegheri externe. În prezent, nu există asemenea cerinţe, astfel că autorităţile de supraveghere nu s-au concentrat asupra implicaţiilor avute de politicile salariale. Noile reglementări vor impune instituţiilor de credit şi a firmelor de investiţii să aibă politici salariale şi practici care să promoveze un management eficient şi real al riscului.

În plus, proiectul cere controlul politicilor salariale, pentru ca autorităţile de supraveghere să poată solicita băncilor adoptarea de măsuri pentru rectificarea oricărei probleme, în caz contrar acestea putând impune sancţiuni, inclusiv amenzi, asupra instituţiilor care se opun conformării.

Aceste măsuri fac parte din eforturile mai ample ale G20 privind obligarea băncilor să consolideze capitalul şi lichidităţile, astfel încât să fie redusă necesitatea salvării instituţiilor financiare de către stat.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed