Regulile MiFID II sunt transpuse în România

 

Legea are ca obiective principale îmbunătățirea protecției investitorilor, sporirea transparenţei pieței prin extinderea cerințelor pre și post tranzacționare, promovarea competiției în tranzacționare și în compensare.

Unul dintre obiectivele fundamentale ale ASF vizează protecția consumatorilor/investitorilor, iar noile prevederi legislative oferă o perspectivă nouă în acest sens, benefică celor care investesc pe piața de capital”, a declarat Președintele ASF, domnul Leonardo Badea.

Legea introduce elemente de noutate precum: o nouă structură de tranzacționare – OTF, noi concepte – tranzacţionare algoritmică, tranzacționare algoritmică de mare frecvență. Lista de instrumente financiare se extinde cu o nouă categorie – certificatele de emisie de gaze cu efect de seră şi derivatele pe acestea.

Din punct de vedere al impactului noilor prevederi, acesta va fi unul semnificativ asupra pieței de capital, prin schimbarea arhitecturii pieței și a modului de desfășurare a tranzacțiilor. Actul normativ întregește cadrul legislativ, conturat în ultimii cinci ani, ce guvernează sectorul instrumentelor și investițiilor financiare”, a declarat Vicepreședintele ASF, domnul Mircea Ursache.

Totodată, vor fi instituite noi entități, ca urmare a extinderii obligaţiilor de raportare a tranzacţiilor: mecanismul de publicare aprobat (APA), furnizorul de sisteme centralizate de raportare (CTP), mecanismul de raportare aprobat (ARM). De asemenea, pentru piețele de instrumente financiare derivate pe mărfuri sunt introduse prevederi referitoare la raportarea poziţiilor, la reducerea riscului sistemic şi a activităţii speculative, prin limitarea cantitativă a poziţiilor deţinute.

Legea nr. 126/2018 privind piețele de instrumente financiare urmează să intre în vigoare la 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României.

*********

Despre ASF

ASF este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi. Mai multe informaţii puteţi găsi pe www.asfromania.ro.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed