Remaniere guvernamentală în Japonia

0

‘Premierul a hotărât să remanieze guvernul şi a primit scrisorile de demisie din partea miniştrilor săi’, a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernului, Osamu Fujimura.

 

Potrivit presei nipone, 12 dintre cei 17 membri ai guvernului vor fi numiţi în aceleaşi funcţii, în special titularii de la Finanţe şi de la Externe.

 

În schimb, ministrul apărării, Yasuo Ichikawa, şi ministrul consumului şi securităţii publice, Kenji Yamaoka, amândoi victime ale unor moţiuni de cenzură votate în decembrie în Senatul controlat de opoziţie, vor părăsi guvernul.

 

Ichikawa a fost extrem de criticat încă de la numirea în funcţie în urmă cu patru luni pentru ignoranţa mărturisită în materie de apărare. Recent, el a stârnit furia opoziţiei descriind violarea, în 1995, a unei fetiţe de 12 ani de către trei soldaţi americani de la baza de pe Insula Okinawa ca ‘incident de orgie sexuală’.

 

La rândul său, Yamaoka a fost ţinta criticilor opoziţiei conservatoare din Senat deoarece a susţinut proiecte de investiţii considerate dubioase.

 

Trei alte ministere – Educaţie, Justiţie şi Reformă Administrativă – îşi vor schimba titularul, potrivit presei.

 

Un responsabil cu rang înalt din cadrul Partidului Democrat din Japonia (de centru-stânga, aflat la putere), Katsuya Okada, îşi va face intrarea în guvern pe postul de vicepremier, nou creat. El va coordona în special reforma taxei de consumaţie şi a sistemului de protecţie socială, două dosare extrem de sensibile.

 

Portofoliul Apărării ar urma să-i fie încredinţat lui Naoki Tanaka, 71 de ani, fiul fostului prim-ministru Kakuei Tanaka.

 

Datorită remanierii prin care îndepărtează două persoane contestate de opoziţie, premierul Noda, în scădere de popularitate la numai patru luni de la preluarea puterii, speră să obţină sprijinul Partidului Liberal-democrat (conservator) pentru proiectul său de majorare a taxei de consumaţie.

 

În prezent de 5%, Noda intenţionează să o majoreze la 8% în aprilie 2014 şi la 10% în octombrie 2015, cu scopul de a finanţa sistemul de protecţie socială, sub presiunea îmbătrânirii populaţiei şi a reducerii natalităţii.