Reprezentanţii băncilor consideră că prevederile legislative privind recunoaşterea, aprobarea sau acceptarea procedurii de identificare a persoanei la distanţă utilizând mijloace video pot reduce fraudele în sistem

„Această decizie reprezintă un progres notabil în procesul de debirocratizare la nivel naţional, atât în zona publică, cât şi privată, clienţii băncilor fiind beneficiarii direcţi ai acestor modificări. O astfel de normă era necesară şi aşteptată de către actorii din piaţă de mult timp, iar în numele membrilor noştri, membri ai Asociaţiei Române a Băncilor şi ai Consiliului Patronatelor Bancare din România deopotrivă, salutăm deschiderea de care au dat dovadă reprezentanţii Autorităţii pentru Digitalizarea României şi dialogul consistent care a dus la elaborarea acestui act normativ”, au transmis vineri, prin intermediul unui comunicat de presă, reprezentanţii ARB şi CPBR, referindu-se la decizia preşedintelui Autorităţii pentru Digitalizarea României prin care sunt aprobate normele privind reglementarea, recunoaşterea, aprobarea sau acceptarea procedurii de identificare a persoanei la distanţă utilizând mijloace video, document publicat săptămâna aceasta în Monitorul Oficial.

Oficialii celor două entităţi consideră  că forma în care a fost adoptată această normă „reprezintă un mare pas înainte” pentru toate părţile implicate.

„Considerăm că forma în care a fost adoptată această normă reprezintă un mare pas înainte atât pentru prestatorii de servicii vizaţi de această normă cât şi pentru cetăţeni, chiar dacă mai sunt necesare o serie de ajustări care să permită prestarea serviciilor la distanţă în cele mai bune condiţii, fără însă a cauza presiuni financiare şi operaţionale semnificative pentru prestatorii de astfel de servicii şi fără a limita/îngreuna accesul pe piaţa românească a prestatorilor de servicii de identificare din alte state membre UE”; adaugă sursa citată. 

Potrivit ARB, criza sanitară generată de pandemia de COVID a dus la o accelerare a procesului de digitalizare în sistemul bancar. Un studiu privind digitalizarea sistemului bancar, realizat de IRES în anul 2020 şi citat de ARB şi CPBR arată că aproximativ 76,8% dintre românii care deţin un produs sau un serviciu bancar au declarat că au încredere foarte multă şi multă în noile tehnologii care includ aplicaţii şi servicii digitale, 

Datele furnizate de ARB arată că aproximativ 47% dintre români preferă interacţiunea online cu banca şi este foarte important ca serviciile bancare să poată fi accesate cu uşurinţă de pe Internet/ Mobil. O pondere de 19% dintre respondenţi interacţionează atât online, cât şi offline cu banca, folosind ocazional aplicaţia de Mobile Banking. 34% dintre clienţi preferă interacţiunea offline cu banca, de cele mai multe ori merg fizic la unităţile bancare atunci când au nevoie şi nu este prea important că serviciile bancare pot fi accesate cu uşurinţă de pe Internet / Mobil. Comunitatea bancară este preocupată de creşterea gradului de educaţie digitală în România. În acest context, oficialii celor două structuri sunt de părere că acceptarea procedurii de identificare a persoanei la distanţă utilizând mijloace video ar putea contribui la reducerea fraudelor.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed