REPUBLICA MOLDOVA: Analiza unor momente istorice!

După mai bine de trei luni de la alegerile din 24 februarie, considerate de cei mai mulți observatori indepenenți drept incorecte și parțial libere, precedate de cea mai murdară campanie electorală din istoria Republicii Moldova, s-a constituit o majoritate parlamentară anti-oligarhică, formată din PSRM (socialiștii lui Igor Dodon) și Blocul ACUM, în încercarea de a scoate instituțiile statului din captivitatea oligarhului Vladimir Plahotniuc.

 

Deși cele două entități politice sunt diferite, Blocul ACUM fiind profund pro-european, iar socialiștii fiind văzuți mai degrabă ca pro-ruși, cele două parți au trecut peste aceste divergențe geopolitce și au ajuns la un acord pentru a forma o majoritate parlamentară și un guvern.

 

Discuțiile au început încă acum două luni și s-au prelungit extrem de mult, în condițiile în care ințial blocul ACUM și-a asumat un guvern minoritar, condus de Maia Sandu, iar Andrei Năstase să fie votat în funcția de președinte al Parlamentului. Socialiștii au cerut însă ca președinta lor, Zinaida Grecianîi, să fie aleasă în fruntea Legislativului, discuțiile fiind blocate la acest aspect.

 

Pe ultima sută de metri, Blocul ACUM a acceptat acest compromis, invocând “necesitatea scoaterii statului din captivitate” și vorbind despre pericolul unor alegeri anticipate. Dacă s-ar fi desfășurat în aceleași condiții ca la 24 februarie, cu numeroase fraude, cu toate resursele administrative în mâinile partidului condus de Vladimir Plahotniuc, noile alegeri ar fi adus rezultate și mai proaste pentru Opoziție.

 

Articolul integral pe ZIARIȘTII.COM

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed