x


  • EUR
    4.7556
    USD
    4.2732
string(16) "instant-articles"

REPUBLICA MOLDOVA, în pragul războiului civil: Dodon a fost suspendat

Curtea Constituțională din Republica Moldova l-a suspendat pe președinele Igor Dodon.

Author: Mihai Voican | Sursa: Money.ro | Publicat: 09.06.2019, 10:28

O nouă zi de haos în Republica Moldova, ţară cunoscută pentru instabilitatea politică. Curtea Constituţională l-a suspendat din funcţie, în urmă cu puţin timp, pe preşedintele Igor Dodon. Decizia a fost luată după ce acesta a ignorat deciziile instituţiei şi nu a dizolvat Parlamentul, deşi acesta nu alesese un guvern în timpul prevăzut de lege. Aseară, Legislativul a votat un nou premier, pe Maia Sandu, un nou Executiv şi o rezoluţie care declară Republica Moldova “stat capturat”.

 

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis, duminică, suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte, iar premierul Pavel Filip a fost numit preşedinte interimar şi este obligat să dizolve Parlamentul, transmite Unimedia.

 

Într-un parlament pe jumătate gol şi cufundat în întuneric, deputaţii pro-europeni din blocul ACUM şi pro-ruşii din Partidul Socialiştilor şi-au dat mâna ca să formeze o coaliţiei de guvernământ. Demersul a fost susţinut mai mult sau mai puţin activ de ambasadele Rusiei, Statelor Unite şi Uniunii Europene. Maia Sandu a fost propusă să conducă noul executiv. Această coaliţie, pe care pro-europenii au dat în scris înainte de alegeri că nu o vor face, are un singur scop: scoaterea din viaţa publică a lui Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat şi cel acuzat că, din umbră, controlează toată ţara.

 

 

Articolul integral pe DIGI24