Republica Moldova va fi condusă de un preşedinte PRO-RUS

0
Republica Moldova va fi condusă de un preşedinte PRO-RUS

 

Moldovenii au pus frână celor şapte ani de muncă pentru integrarea în Uniunea Europeană, votându-l drept preşedinte pe candidatul pro-rus Igor Dodon, scrie The Guardian. Jurnaliştii britanici consideră că rezultatul scrutinului este un test pentru Uniunea Europeană în faţa unei Rusii tot mai expansioniste.

 

Daily Mail notează că în Moldova a ieşit victorios candidatul pro-rus, deschizând drumul spre o conducere cu mână de fier în fosta republică sovietică.

 

Victoria lui Dodon în Moldova, ca şi cea a candidatului pro-rus în Bulgaria, sunt fulgere pe cerul european şi constituie, dacă mai era nevoie, un nou avertisment pentru Bruxelles, scrie Le Monde. Deziluzia este cu atât mai puternică deoarece de-a lungul anilor, fosta republică sovietică a pozat drept „cel mai bun elev” al parteneriatului oriental şi a fost un model în regiune. În opinia jurnaliştilor francezi, rezultatele scrutinului au fost generate de eşecul partidelor pro-europene, care s-au aflat la putere din anul 2009.

 

Constatând că votul prezidenţial din Moldova a fost dominat de legăturile cu Moscova, Financial Times consideră că miza alegerilor din Europa de Est este sporită şi de dubiile privind angajamentul Americii faţă de securitatea Europei, după alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA.

 

Deutsche Welle aminteşte că noul preşedinte al Moldovei a fost ministru al economiei într-un guvern comunist între anii 2006 şi 2009, iar acum doreşte întărirea relaţiilor cu Moscova.

 

Agenţia Reuters, sub semnătura lui Alessandra Prentice si Alekander Tanas notează diferenţele esenţiale între cei doi candidaţi aflaţi în cursa. Igor Dodon, definit drept candidat pro rus si Maia Sandu „un economist prooccidental care a lucrat la Banca Mondiala” şi care a promis să lupte împotriva corupţiei. Reuters scrie că socialistul Dodon doreşte să renunţe la acordul de asociere cu Uniunea Europeana dorind alăturarea Moldovei, Uniunii Euroasiatice, dominata de Rusia.

 

Agenția germana de ştiri DPA publica o depeșă scurtă in care se anunţa candidaţii la acest al doilea tur de scrutin şi se aminteşte despre dispariţia miliardului de dolari din băncile moldoveneşti.