AcasăEconomieRepublica Moldova va plăti la timp avansul pentru gazele primite de la...

Republica Moldova va plăti la timp avansul pentru gazele primite de la Gazprom în ianuarie

Guvernul de la Chişinău anunţase anterior că grupul rus Gazprom a respins solicitarea Republicii Moldova de a reprograma plata pentru gazele din ianuarie, obligând autorităţile să declare stare de urgenţă în sectorul energetic.

Republica Moldova şi Gazprom au convenit un contract pe cinci ani care a început ope 1 noiembrie, care prevede plata unui avans pe data de 20 a fiecărei luni.

Vicepremierul Andrei Spânu a declarat iniţial că ţara poate să plătească 38 de milioane de dolari dintr-o factură de 63 de milioane de dolari, dar Gavriliţa a spus mai târziu că Republica Moldova va folosi bani din buget pentru plăti întreaga sumă.

”Guvernul a găsit modalităţi de a plăti… Gazprom un avans pentru ianuarie în valoare de 63 de milioane de dolari, la timp”, a declarat Gavriliţa după o şedinţă de guvern.

Ea a spus că guvernul va amâna plăţile TVA pentru compania Moldovagaz şi va transfera către bugetul companiei fonduri care anterior erau destinate compensării populaţiei pentru tarifele mari. Guvernul a declarat că va cere joi Parlamentului să introducă starea de urgenţă, oferindu-i puteri largi de a gestiona sectorul energetic, cum ar fi trecerea furnizării de gaz de la industrie la gospodării şi utilizarea fondurilor bugetare pentru a plăti combustibilul.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că vânzările de gaze ruseşti către Moldova sunt o chestiune comercială între Gazprom şi fosta republică sovietică, dar că gazul este livrat şi trebuie plătit.

Republica Moldova a introdus o situaţie de urgenţă în sectorul energetic timp de 30 de zile la sfârşitul lunii octombrie. Gazprom a anunţat că poate a opri furnizarea de gaze în noiembrie, după ce Moldova a amânat plata anticipată. Pentru a rezolva criza, Parlamentul moldovenesc a modificat bugetul pentru a plăti datoria.

Ultimele Articole