Cum ne-a păcălit abilul Blejnar: Restructurarea balcanică de la ANAF

1.716 de angajati ai ANAF  au plecat acasă şi 141 de administraţii fiscale au fost desfiintaţe în urma restructurării instituţiei, declara triumfător într-o conferinţă cu public preşedintele ANAF, Sorin Blejnar.

 

Ce s-a întâmplat defapt cu această restructurare este încă o dovadă că sistemul are mare grijă de cei care-l compun şi că asemenea mişcări sunt doar exerciţii de imagine.

 

MONEY.ro a cerut unele detalii despre operaţiune. Cum ar fi, câţi dintre restructuraţi s-au pensionat defapt şi ce se întâmplă cu sediile părăsite de administraţiile financiare.

 

 

Astfel, un examen de testare profesională a fost găselniţa şefului Fiscului pentru a scăpa de o parte dintre subordonaţi în ideea îndeplinirii unei campanii (de imagine) de restructurare a ANAF şi a structurilor din subordine. Ideea era că ANAF ţine cu banul contribuabilului şi îşi restrânge cheltuielile pe timp de criză.

 

Cel puţin în cazul acestei restructurări, diavolul se ascunde în detalii. Numărul total de funcţionari publici din cadrul Gărzii Financiare care au ieşit din sistem în perioada reorganizării a fost de 337. Doar 217 dintre ei au fost declaraţi respinşi la examenul amintit. Restul, de nu mai puţin de 120 de persoane, au plecat prin pensionare, ne-au spus cei de la ANAF.

 

Numărul funcţionarilor publici care au participat la examenul de testare profesională a fost de 688 persoane.

 

 

La Vamă, numărul funcţionarilor publici care au participat la examenul de testare profesională, adică de restructurare, a fost ceva mai mare, de 1.381 persoane. Din care 565 funcţionari nu l-au promovat.

 

Interesant la Vamă este însă faptul că la testare au participat doar doi funcţionari cu funcţie de conducere, întrucât ceilalţi, ale căror posturi au fost supuse reorganizării, “au optat pentru ocuparea unor posturi pentru care niciun alt funcţionar public de conducere nu şi-a exprimat opţiunea”, după cum ne-au spus oficialii ANAF.

 

Numărul total de funcţionari publici din cadrul Vămii care au ieşit din sistem în perioada reorganizării este de 634 persoane, diferenţa de 69 ieşind la pensie.

 

Când a venit vorba de Direcţiile Generale ale Finanţelor Publice (DGFP-uri), oficialii ANAF n-au mai dezvăluit numărul funcţionarilor plecaţi prin pensionare (anticipată sau nu).

 

Ce spun totuşi oficialii este că în urma testărilor profesionale precum şi prin pensionare au plecat 745 persoane.

 

Stupoare: „Concediaţi” de Fisc, angajaţi de ANAF

 

Nenumarate procese in instanta au fost demarate după acest simulacru de restructurare.  Atat pentru contestarea eliberarii din functie, cat si pentru contestarea modului de organizare a concursurilor de ocupare a functiilor din cadrul Garzii Financiare.

 

Mai multi angajati dintre cei care au fost concediati de ANAF au reuşit deja să obţină hotarâri favorabile din partea instanţelor de judecată şi să îşi recâştige locul de munca.

 

Cei care au castigat dreptul de a-si relua activitatea vor reveni la locul de munca imediat ce comisarul sef al sectiei va primi ordinul de repunere in functie a acestora.

 

Povestea sediilor ANAF

 

Deşi în conferinţă au fost anunţate de preşedintele Blejnar 141 de sedii desfiinţate, în răspunsul primit ulterior de MONEY.ro, oficialii ANAF spun că au fost propuse spre desfiinţare doar 137 sedii. Din acestea pentru 29 au fost reziliate contractele de închiriere.

 

Potrivit ANAF, o parte din diferenţa de 108 sedii vor fi utilizate în continuare de instituţie, “pentru buna desfăşurare a activităţilor fiscale şi administrative”, restul urmând a fi cedate către alte instituţii publice (Poliţie, Consilii Judeţene, Primării, etc.).

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed