AcasăEconomieReuters: Poate fi Rusia exclusă din sistemul internaţional de plăţi SWIFT?

Reuters: Poate fi Rusia exclusă din sistemul internaţional de plăţi SWIFT?

CE ESTE SWIFT?

 SWIFT, sau ”Societatea pentru telecomunicaţii financiare interbancare mondiale”, este un sistem de mesagerie securizat care facilitează plăţile transfrontaliere rapide, asigurând fluiditatea comerţului internaţional.

Băncile care se conectează la sistemul SWIFT şi stabilesc relaţii cu alte bănci pot folosi mesajele SWIFT pentru a efectua plăţi. Mesajele sunt sigure, astfel încât instrucţiunile de plată sunt de obicei onorate fără îndoială. Acest lucru permite băncilor să proceseze cu rapiditate volume mari de tranzacţii.

Sistemul SWIFT a devenit principalul mecanism de finanţare a comerţului internaţional. În 2020, aproximativ 38 de milioane de ”mesaje FIN” SWIFT au fost trimise în fiecare zi prin platforma SWIFT, conform analizei sale anuale din 2020.

În fiecare an, mii de miliarde de dolari sunt transferate folosind sistemul.

CINE deţine SWIFT?

SWIFT, fondată în anii 1970, este o cooperativă formată din mii de instituţii membre care utilizează serviciul.

Cu sediul în Belgia, SWIFT realizează un profit modest – 36 de milioane de euro în 2020, pe baza raportului său financiar anual din 2020.

SWIFT  este condus în principal ca un serviciu pentru membrii săi.

DE CE AR FI O INTERDICŢIE SWIFT ATÂT DE GRAVĂ?

Dacă SWIFT ar exclude băncile ruseşti, ar restricţiona accesul ţării la pieţele financiare din întreaga lume. Ar fi mai dificil pentru companiile şi persoanele fizice din Rusia să plătească pentru importuri şi să primească numerar pentru exporturi, să împrumute sau să investească în străinătate.

Băncile din Rusia ar putea folosi alte canale pentru plăţi, cum ar fi telefoane, aplicaţii de mesagerie sau e-mail. Acest lucru ar permite băncilor ruse să efectueze plăţi prin bănci din ţări care nu au impus sancţiuni, dar din moment ce alternativele ar putea fi mai puţin eficiente şi sigure, volumele tranzacţiilor ar putea scădea şi costurile ar putea creşte.

CUM AR AFECTA ALTE ŢĂRI DE O INTERDICŢIE SWIFT ASUPRA RUSIEI?

Dacă băncile ruseşti ar fi excluse din SWIFT, exportatorii ar considera vânzarea de bunuri către Rusia mai riscantă şi mai scumpă.

Rusia este un mare cumpărător de produse manufacturate. Ţările de Jos şi Germania sunt al doilea şi al treilea cel mai mare partener comercial, pe baza datelor Băncii Mondiale, deşi Rusia nu este printre primele 10 pieţe de export pentru nicio ţară.

Cumpărătorilor străini de mărfuri ruseşti le-ar fi, de asemenea, mai dificil, fiind posibil ca din acest motiv să caute furnizori alternativi.

Dar când vine vorba de petrol şi gaze ruseşti, cumpărătorilor străini ar putea găsi mai greu alţi furnizori, Rusia fiind principalul furnizor al UE de ţiţei, gaze naturale şi combustibili fosili solizi, potrivit Comisiei Europene.

Excluderea Rusiei din SWIFT este puţin probabil să fie convenită în această etapă, au spus mai multe surse din UE.

CE VA FACE SWIFT?

În trecut, SWIFT a rezistat apelurilor de a impune interdicţii anumitor ţări. Se descrie ca fiind neutru şi a spus că nu va lua decizia de a deconecta instituţiile ca urmare a presiunii politice.

SWIFT ESTE LEGAT DE SANCŢIUNI ECONOMICE?

Sistemul SWIFT, cu sediul în Belgia, este obligat să respecte regulile belgiene şi ale Uniunii Europene, care ar include sancţiuni economice.

Potrivit site-ului web al SWIFT, ”deşi sancţiunile sunt impuse independent în diferite jurisdicţii din întreaga lume, SWIFT nu poate alege în mod arbitrar regimul de sancţiuni al jurisdicţiei pe care să-l urmeze.”

În martie 2012, Uniunea Europeană a interzis SWIFT să deservească firmele şi persoanele iraniene care fuseseră sancţionate în legătură cu programul nuclear al Teheranului. Lista includea banca centrală şi alte bănci mari. Un purtător de cuvânt al SWIFT a refuzat să spună cum ar răspunde organizaţia oricăror sancţiuni americane împotriva Rusiei.

Ultimele Articole