Revista presei 20.09.2010 – Scenarii cu cotă unică de 12% anul viitor şi 10% în 2012 şi încă 10 mld. euro de la FMI

ZF:Primul spital evadat de la buget îşi schimbă proprietarul. Operatorul de servicii medicale Centrul Medical Unirea (CMU), controlat de fondul de investiţii Advent Inter naţional, va realiza prima fuziune pe piaţa serviciilor medicale private, cu Euroclinic Hospital & Medical Centers. Mişcarea are loc după ce Advent a preluat de la grupul olandez Eureko, joia trecută, 99,9% din acţiunile spitalului. Valoarea tranzacţiei semnate în cursul zilei de joi nu a fost făcută publică.

Gândul: Fostul ministru al Finanţelor a lansat o serie întreagă de atacuri, mai mult sau mai puţin voalate, la adresa fostului său şef, premierul Emil Boc. România are nevoie de un nou acord, de 10 miliarde de euro, pentru a face faţă crizei economice până în 2013.

Noul aranjament, care ar putea fi semnat după finalizarea celui de acum, în martie anul viitor, ar putea fi unul de tip „polonez”, respectiv sub forma unei linii de credit deschisă, la care România să poată apela în cazul în care va fi nevoie.

Adevărul a consultat specialişti în finanţe, care vorbesc despre punctele tari şi slabe ale monedelor. Pentru că euro şi dolarul sunt principalele valute la care se raportează românii, astăzi am încercat să aflăm care este reţeta unei economisiri sigure în monede străine.

Putem vorbi de economisire în România, ţară aflată în recesiune, cu reforme fiscale şi economice dezaprobate de mediul de afaceri, cu reduceri salariale şi disponibilizări? Analistul Ilie Şerbănescu spune că, în situaţia actuală, foarte puţini români îşi permit şi se gândesc să pună ceva bani deoparte, economisirea fiind doar o poveste.

EVZ: Calculele făcute în interiorul partidului aflat la guvernare arată că o reducere graduală a cotei unice ar fi posibilă în următorii doi ani, măsură care va genera o creştere economică peste estimări.

În contextul unei creşteri economice de 2,5% anul viitor, cota unică de impozitare ar putea fi redusă de la 16% la 12%, pentru ca în 2012 să coboare la 10%, potrivit ultimelor calcule făcute în interiorul PDL, au declarat pentru EVZ surse din partid.

Băncile au menţinut sau chiar au mărit valoarea comisioa­nelor percepute la credite, odată cu adaptarea acestora la noile reglementări legale, schimbându-le doar numele sau comasându-le, scrie Capital.

Comisioanele de risc şi cele de depunere a dosarelor sunt deja istorie. Chiar dacă au dispărut, costurile suportate de clienţi la contractarea unui credit nou nu sunt mai mici decât în urmă cu cinci luni, potrivit unei analize „Capital“. Dimpotrivă, câteva bănci au mărit valoarea comisioanelor percepute.

Jurnalul.ro: Puţini români ştiu că utilizarea unui card la plata cumpărăturilor în magazine nu presupune nici un comision, dar scoaterea banilor de la bancomat are un cost important. „S-au făcut nişte studii în hypermarketuri şi s-a constatat că peste 60%-70% din clienţi aveau carduri, dar foarte puţini îl utilizau la plată, majoritatea preferau cash-ul”, a declarat Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (ANPC-PPSR).

El a mai spus că şi statul are de câştigat din plata cu cardul, pentru că toate aceste cheltuieli se fiscalizează. ANPC-PPSR va lansa la 1 octombrie campania „Cere bonul fiscal”, care va ţine 1.000 de zile şi va avea rolul de a conştientiza opinia publică că, dacă statul nu-şi adună taxele şi impozitele, acest lucru se va întoarce şi împotriva noastră, printr-un sistem sanitar sau de învăţământ mai slab, şosele mai proaste etc.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed