Revista presei economice de miercuri, 17 octombrie

„Millennium mizeaza pe expertii altora”, titreaza Business Standard. Millennium Bank, cea mai mare banca portugheza, si-a adjudecat un nou om-cheie in conducerea proiectului sau de extindere la nivel local, prin preluarea economistului-sef de la ING Bank, Ciprian Dascalu au declarat pentru Business Standard surse din piata de profil. In varful organigramei Millennium, in Romania, sunt sefi de la ING Bank, ABN Amro si Bancpost, portughezii concentrandu-si procesul de recrutare pe experti in constructia de retele. Citeste aici articolul.

Toto din Business Standard mai aflati ca Petrom vrea 18% dintr-o piata a lubrifiantilor, care a ajuns la 300 de milioane. Piata de lubrifianti din Romania a atins aproximativ 300 milioane de euro, potrivit cifrelor inaintate de oficialii Petrom, companie care estimeaza ca va detine pana la finele anului o cota de 18% pe acest segment, luand in calcul doar vanzarile din benzinarii. Conform specialistilor, aceasta valoare reprezinta, practic, aproape o dublare fata de nivelul pietei lubrifiantilor din 2004. Citeste stirea.

„Rusia invadeaza Romania prin Asia Centrala”, scrie Cotidianul. Dupa kazahii de la KazMunai, azerii de la SOCAR folosesc Romania ca poarta de intrare pe piata UE. Ambele tari graviteaza pe orbita Kremlinului. Compania petroliera SOCAR, controlata de statul azer, va deschide anul viitor retele de benzinarii in state din UE, printre care si Romania, a declarat presedintele societatii, Rovnag Abdullayev. Materialul complet.

Echivalentul a peste trei miliarde de euro. Atit reprezentau, la finele lunii august 2007, depozitele strainilor (persoane fizice si firme) in bancile din Romania, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), mai cititi in Cotidianul.  Valoarea, constituita in cea mai mare parte din economii in lei, consemneaza o triplare fata de finele lui 2006 si o crestere de patru ori fata de 31 august 2006, cind nerezidentii aveau doar 884 de milioane de euro in depozite. Explicatia tine de aprecierea agresiva a leului si de diferentele inca mari de dobinda dintre plasamentele in lei si cele in alte monede. Mai mult, aici.

Dacian Cioloş, proaspătul ministru al Agriculturii va încerca să evite activarea clauzei de salvgardare pentru a nu risca diminuarea cu 25% a subvenţiilor din partea UE. Una dintre măsurile imediate este dublarea acţiunilor de control, astfel că, secretarii de stat din ministerul pe care-l conduce vor controla, la rândul lor, toate verificările „din teren”, scrie Gandul.  „Eu o să dau responsabilităţi secretarilor de stat să urmărească aceste activităţi (de control în teren – n.r.) zilnic, împreună cu colegii de la Agenţia de Plăţi“, a afirmat Cioloş. Citeste mai mult.

Despre investirea in functie a noului ministru al agriculturii puteti citi si in Romania Libera. Noul ministru al agriculturii, Dacian Ciolos, si-a inceput mandatul cu clauza de salvgardare a Comisiei Europene (CE) deasupra capului. El este increzator ca Romania va reusi sa evite activarea clauzei, care ar determina reducerea cu 25% a subventiilor pentru fermieri, desi termenul de o luna acordat de Comisia Europeana pentru rezolvarea deficientelor de la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) a inceput deja sa curga. Articolul complet.

De Craciun, carnea de porc va fi mai scumpa cu 25%, anunta Gardianul. Salamurile, mezelurile, cårnatii, produsele crud-uscate si alte preparate din carne de porc se vor scumpi cu 25% påna la sfårsitul acestui an, estimeaza reprezentantii Asociatiei Romåne a Carnii (ARC). Printre cauzele cresterii preturilor se numara cresterea pretului materiei prime, pe långa devalorizarea leului si avansul salariilor din sectorul prelucrarii carnii. Totodata, si cresterea preturilor la utilitati contribuie la scumpirile anuntate. Citeste mai mult.

Comunicarea internă defectuoasă poate produce firmelor pagube de sute de milioane de euro, aflati din Adevarul. Cel mai adesea, efectele negative sunt indirecte şi greu de observat de către managementul companiilor . În România, companiile s-au orientat mai mult spre dezvoltarea departamentelor de PR, deoarece comunicarea internă nu are rezultate spectaculoase imediate. Pe larg, aici.

Maximele istorice nu mai sunt o surpriza pentru cotatia petrolului, care s-a apropiat la doar 2 dolari de cel mai ridicat nivel atins vreodata – 90 de dolari (ajustat la inflatie) in 1979, odata cu revolutia din Iran, scrie Evenimentul Zilei. Ceea ce-i sperie insa pe analisti este ritmul cu care creste pretul petrolului pe pietele internationale, depasind cu 8 dolari nivelul din septembrie si cu 10 dolari pe cel din august 2007. Citeste complet.

„Managerii castiga cu 50% mai mult decat acum doi ani”, titreaza Ziarul Financiar. Salariile pentru pozitii de management au crescut in ultimii doi ani cu marje cuprinse intre 30 si 50%, este de parere Mihaela Damian, partener si asociat al firmei de executive search Stanton Chase Romania. Materialul complet.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed