Revista presei economice de vineri, 21 septembrie

Economia central si est-europeana a luat avant, aflam din Business Standard. Economia romaneasca, care a avut o crestere de 5,8% in primul semestru, este printre codasele din Europa de Est. Incetinirea dezvoltarii provine, in principal, din scaderea productiei agricole si influenta negativa a exportului net. Cea mai spectaculoasa crestere din Europa Centrala si de Est apartine Slovaciei. Economia slovaca a avansat cu 9,4%, mult peste estimarile analistilor in cel de-al doilea trimestru din acest an, crestere alimentata de consumul intern si exportul de bunuri si servicii. Oficiul de statistica al Slovaciei estimeaza o expansiune a economiei pentru intregul an de 8,8%, valoare superioara celei de anul trecut, 8,3%. Cererea interna a fost alimentata de majorarea salariilor, mai ales din primul trimestru al acestui an, de 4,1%. Citeste mai mult.

Ziarul Financiar ne spune ca apar semne sumbre pe piata bancara: se scumpeste creditul in euro! Sezonul scumpirii creditelor in euro a inceput: bancherii anticipeaza cel putin „cresteri mici” ale dobanzilor dupa ce Volksbank – una dintre bancile cele mai agresive prin ofertele cu dobanzi reduse – a aplicat de luni o majorare retroactiva de 1,5 puncte procentuale. Apar astfel semne concrete ca Romania nu este imuna la tensiunile financiare externe, ci dimpotriva. Clienti cu credite luate pana sa apara turbulentele externe se trezesc cu ratele majorate si cu 100 de euro si chiar cu un grad de indatorare de peste 60% atat din cauza dobanzii mai mari, cat si a deprecierii leului. Afla mai mult.

Managerii cistiga de 11 ori mai mult decit media, sustine Cotidianul. Salariul unui manager roman dintr-o companie privata mare a ajuns de 11,4 ori mai mare decit salariul mediu net pe economie, se arata intr-un studiu realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC). Tinind cont ca salariul mediu net a fost in luna aprilie, atunci cind s-a finalizat analiza companiei de consultanta, de 1.027 de lei, rezulta ca, in medie, un manager cistiga in jur de 11.700 de lei (peste 3.500 de euro). Fata de anii anteriori diferenta dintre salariile romanilor cu functii de conducere si salariul mediu net pe economie este mai mica. Astfel, in 2006 un manager primea lunar de la compania angajatoare de 12,6 ori peste salariul mediu net, adica in jur de 10.604 (la un salariu mediu net pe iunie de 835 de lei), in 2005 de 12,7 ori, iar in 2004 de 12,3 ori. „Tendinta este de omogenizare a salariilor. In ’97-2000 diferentele ajungeau pina la de 20 de ori“, explica Ruxandra Stoian, directorul Departamentului de resurse umane din cadrul PWC. Stirea completa.

Titlurile companiilor listate la BVB, din nou afectate de corecţii, ne informeaza Adevarul. Avântul dat pieţei autohtone de capital de reducerea cu 0,5% a dobânzii de referinţă de către Fed s-a dovedit a fi unul de moment. O parte din companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au revenit, ieri, pe scădere. Toţi indicii bursieri au pierdut, fiecare, 0,83% faţă de sesiunea anterioară. Valoarea tranzacţiilor a depăşit 29 milioane de euro (98,26 milioane de lei), impulsionată de rulajele obţinute de Impact (IMP) şi BRD Groupe Societe Generale (BRD). În segmentul societăţilor de investiţii financiare (SIF), tranzacţiile au cumulat 13,6 milioane de lei, în scădere cu 53% faţă de sesiunea anterioară. Cele mai afectate de scădere au fost acţiunile SIF Muntenia (SIF4) şi SIF Moldova (SIF2), care au pierdut 1,57% şi, respectiv, 1,40%. Afla mai mult.

Impozit de 2% pentru venituri obţinute din vânzarea produselor agricole, titreaza Gandul. Veniturile obţinute din vânzarea produselor agricole către unităţi specializate vor fi impozitate cu 2%, de la începutul anului viitor, cota de impunere urmând să crească la 3% în 2009 şi 4% în 2010, au declarat pentru Mediafax surse oficiale. Propunerea vine din partea Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF) şi este inclusă în proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal. „De la 1 ianuarie 2008, veniturile obţinute din valorificarea produselor agricole, vândute către unităţi specializate pentru colectare sau unităţi de procesare industrială, vor fi impozitate cu 2%, conform Legii 343/2006. Pentru o predicţie bugetară pe termen mediu s-a decis anunţarea noilor cote de impunere pentru următorii doi ani”, au explicat sursele. Citeste mai mult.

Business Standard a descoperit ca actionarii Murfatlar invart afaceri de 330 milioane €. Grupul de actionari din afacerea Murfatlar, liderul pietei de vinuri din Romania, controleaza companii din sectorul productiei si distributiei de alimente, bauturi spirtoase, ape minerale, racoritoare si mezeluri, care insumeaza un rulaj anual de aproximativ 330 milioane de euro. Signus Romania Distributions are cea mai mare pondere in businessul actionarilor Murfatlar, cu incasari anuale de 418,3 milioane de lei (circa 119,51 milioane de euro) si pierderi de 30,2 milioane de lei (aproximativ 8,6 milioane de euro), potrivit datelor companiei publicate in Monitorul Oficial. Signus a achizitionat, acum doi ani, producatorul de apa minerala si sucuri racoritoare Biborteni, compania ocupandu-se cu producerea si distributia de bauturi alcoolice si racoritoare. Citeste mai mult.

Leul ramane vulnerabil, aflam din Romania Libera. Aprecierea leului dupa decizia Federal Reserve de a scadea dobanzile a fost o reactie spontana, in ton cu evolutia monedelor din regiune, insa in cazul in care prognozele pesimiste privind economia Statelor Unite se confirma, volatilitatea va reveni pe piete, iar leul se va deprecia. „Ne asteptam la o limitare a cresterii economice in SUA. Daca se confirma acest lucru, increderea in piata se poate deteriora, iar investitorii vor tinde sa evite expunerile la orice plasamente riscante, inclusiv in lei. Stirea completa.

OMV ridica manusa aruncata de Dinu Patriciu, ne spune Evenimentul Zilei. Statul austriac, care detine impreuna cu International Petroleum Investment Company (IPIC), din Abu Dhabi, 49% din actionariatul OMV, a anuntat ca intentioneaza sa intre pe piata din Kazahstan unde sa desfasoare mai multe proiecte de explorare si productie, potrivit publicatiei rusesti „RBC Daily”, citata de Hotnews. Zacamintele de gaze naturale si petrol din fosta tara sovietica sunt exploatate de compania de stat KazMunaiGaz, care a achizitionat la sfarsitul lui august 75% din Rompetrol. Astfel, OMV, condusa de Wolfgang Ruttenstorfer, poate intra in competitie directa cu Rompetrol prin intermediul zacamintelor kazahe si raspunde provocarii lui Dinu Patriciu, presedintele grupului. Materialul complet.

Ziarul Financiar e la ora calculelor si ne informeaza ca bucurestenii castiga cu 30% mai mult. Salariatii din Bucuresti continua sa fie cei mai bine platiti din tara, veniturile lor fiind cu aproape 30% mai mari fata de media nationala, potrivit studiului PayWell-Salary and Benefits 2007, realizat de compania de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers (PwC). Astfel, bucurestenii castiga circa 450 de euro pe luna net. Cu toate acestea, celelalte regiuni ale tarii vin puternic din spate, Muntenia si Moldova recuperand din diferentele inregistrate in anii trecuti. Stirea completa.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed