Revista presei economice, luni, 16 februarie 2009

Cealalta fata a Petrom: litigiile cu salariatii si criza de bani, citim in Business Standard. Cea mai mare companie din Romania, Petrom, parte a grupului austriac de petrol si gaze OMV, se confrunta, in acest moment, cu doua provocari majore, ambele cu efect asupra profitului companiei. Pe de o parte, Petrom are in derulare procese cu fosti si actuali angajati, care au ajuns undeva la 20.000 de litigii, riscul pentru companie in caz de esec fiind plati de ordinul a sute de milioane de euro. Materialul complet.

Siguranta sistemului financiar austriac a ajuns la mana economiei romanesti, sustine Ziarul Financiar. Austria considera un esec turneul ministrului de finante Josef Proll in tarile din Europa de Est, prin care a incercat sa gaseasca fonduri, afirma presa austriaca si estimeaza ca daca 10% din portofoliul Bancii Comerciale Romane (BCR) ar deveni neperformant, banca ar trebui sa fie ajutata de actionarul sau majoritar, Erste Bank. Citeste stirea.

Statisticile CE arata ca Romania este in recesiune, aflam din Financiarul. Scaderea semnificativa a productiei industriale indica pozitia in care se afla economia romaneasca: aproape in recesiune. Chiar daca evolutia Produsului Intern Brut in ultimul trimestru al anului trecut nu a fost data inca publicitatii, un alt indicator relevant pentru starea economiei unei tari – productia industriala – arata incetinirea periculoasa a motoarelor cresterii economice. Afla mai mult.

Zborurile low cost – avantajate de criză, apreciaza Adevarul. Călătoriile ieftine cu avionul vor ajunge, în acest an, la o pondere de 50% din totalul zborurilor din România. Chiar dacă ne aflăm în plină criză, românii vor continua să călătorească, dar vor fi mai atenţi la preţ şi vor alege, tot mai mult, serviciile operatorilor aerieni low cost. Citeste stirea.

Băncile văd euro încheind anul între 4 şi 4,5 lei, citim in Cotidianul. Cursul valutar se va situa într-o plajă cuprinsă între 4 şi 4,2 lei pentru un euro la finele anului, potrivit analiştilor BRD, cea de-a doua bancă din România. Potrivit vicepreşedintelui BRD, Claudiu Cercel, deprecierea leului şi-a consumat deja o mare parte din potenţial, contribuind, în acest timp, la ajustarea deficitului de cont curent. „Nu înseamnă însă că nu vom mai vedea fluctuaţii mai puternice de curs“, a mai spus reprezentantul BRD. Materialul complet.

FMI a împrumutat 100 de miliarde de dolari de la Japonia, aflam din Evenimentul Zilei. Acesta este cel mai mare credit acordat vreodată în istorie. Acordul a fost semnat vineri de ministrul de finanţe japonez, Shoichi Nakagawa, şi de directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn. „Acest împrumut nu este important doar pentru Fond… ci este cel mai important pentru ţările care au probleme cauzate de criză şi au nevoie de ajutor“, a declarat şeful FMI, citat de „Wall Street Journal“ (WSJ). Citeste tot.

Bucureştiul, capitala falimentului: 50.000 de firme ar putea dispărea, avertizeaza Gandul. Anul crizei va „curăţa” registrul comerţului din România de multe firme nevoite să-şi oprească activitatea, dar şi de cele care nu mai activează de ceva timp, dar care nu au declarat încă acest lucru. La nivelul anului trecut, 52.699 de firme au fost radiate din registrul comerţului, în creştere cu 4,7% faţă de anul 2007, arată datele furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. Citeste mai mult.

Statul resusciteaza cu bani izolarea termica, citim in Romania Libera. Bogdan Herjeu, administratorul unui bloc dintr-un cartier select al Capitalei, si-a convins vecinii sa plateasca un avans pentru reabilitarea termica a cladirii. El primise in prima parte a anului trecut o oferta de la primarul de sector, Andrei Chiliman, care, in plina campanie electorala, promitea sa includa blocul amplasat pe Bulevardul "Ion Mihalache" in Programul National de Izolare Termica. Citeste stirea.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed