Revista presei economice, luni 22 octombrie

Primele noua luni ale acestui an au adus cu 60% mai multe tranzactii pe sectorul imobiliar decat in perioada similara a anului trecut, informeaza Business Standard. Tranzactiile cu cladiri finalizate sau aflate in stadiu de dezvoltare realizate in acest an totalizeaza o valoare de 800 milioane de euro. Austriecii raman principalii actori pe piata tranzactiilor, urmati de israelieni si de fondurile de investitii britanice. Immoeast, Europolis, Globe Trade Centre (GTC), Cefin, Teesland, Trigranit sau Sonae Sierra au acaparat piata investitiilor imobiliare, cu tranzactii care au implicat cele mai importante cladiri dezvoltate in Romania. Citeste mai mult.

Tot in Business Standard mai aflati ca potentialul pietei auto va fi de sapte miliarde euro in 2012. Potentialul pietei auto din Romania este de 500.000 de unitati pe an si ar putea fi atins in cinci-zece ani, spun jucatorii de profil. Valoarea totala a vanzarilor ar putea ajunge la sapte miliarde euro, in conditiile in care, in 2005, cand piata auto realiza un volum de 250.000 de unitati, Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) estima vanzarile de automobile la 3,5 miliarde euro. Citeste complet stirea.

In Business Standard mai cititi ca BRD ar putea creste cu 16,3% pe bursa. BRD-Groupe Societe Generale (BRD), a doua companie ca marime listata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), ar putea castiga in capitalizare circa 800 mil. euro, potrivit casei de brokeraj Fortius Finance, care estimeaza ca, peste sase luni, pretul va fi de 29,7 lei/titlu.  Mai mult, aici.

Privatizarea IAR cu Eurocopter a cazut, titreaza Cotidianul. Procesul de privatizare a producatorului de elicoptere si avioane usoare IAR Ghimbav cu firma franceza Eurocopter a fost stopat, iar privatizarea va fi reluata, potrivit unui comunicat al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Institutia a procedat astfel pentru ca, pina la termenul-limita impus de legislatia romana, Eurocopter nu a depus oferta finala. Materialul complet.

România va avea 3,57 milioane metri pătraţi de spaţii comerciale în 2011, aflati din Gandul. România va avea peste patru ani centre comerciale cu o suprafaţă închiriabilă totală de aproximativ 3,57 milioane de metri pătraţi, de cinci ori mai mult decât în prezent, se arată într-un studiu realizat de Research and Markets. Citeste aici.

Tot in Gandul se arata ca agricultura nu mai este o sursă de creştere economică. România este alături de China, India, Indonezia sau Maroc pe lista ţărilor „în curs de transformare“, unde agricultura nu mai este o sursă majoră de creştere economică, potrivit raportului „Agricultură pentru dezvoltare“ publicat de Banca Mondială. Citeste complet.

25 de banci se bat sa vanda bondurile romanesti, informeaza Ziarul Financiar. Aproape 30 de mari banci internationale concureaza pentru a fi desemnate lead-manageri ai emisiunii de euroobligatiuni in valoare de cel putin 500 mil. euro pe care Ministerul Economiei si Finantelor intentioneaza sa o lanseze in perioada urmatoare, a declarat pentru ZF Sebastian Vladescu, secretar de stat responsabil cu Trezoreria. Citeste aici.

Gardianul ne anunta ca Masa de Craciun va fi mai scumpa in acest an cu 50%. Masa traditionala de Craciun va fi un lux pentru cei mai multi romani, din cauza scumpirilor la alimentele de baza. Pentru nelipsitele preparate din carne de porc, precum toba, carnati, caltabosi sau friptura, gospodinele vor fi nevoite sa cheltuiasca cu 30% mai mult, comparativ cu anul trecut. Materialul complet.

Firmele-fantomă bântuie economia românească, titreaza Adevarul de astazi. La nivel naţional, numărul contribuabililor inactivi este de cinci ori mai mare faţă de acum un an. România este „bântuită” în acest moment de câteva mii de firme-fantomă, faţă de doar câteva sute, câte figurau în luna septembrie a anului trecut. Citeste aici.

Creditele in lei sunt mai scumpe cu pana la 54% decat in euro, sustine Evenimentul Zilei. Imprumuturile in lei au fost, in luna august, cu pana la 54% mai scumpe decat cele in moneda europeana. Dobanda anuala efectiva (DAE) medie practicata de bancile de pe piata autohtona la creditele in lei este cu peste 50% mai mare fata de cea practicata la imprumuturile acordate in euro. Citeste complet stirea.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed