Revista presei economice, luni, 22 septembrie 2008

0

Ce efecte au masurile statului pentru bursa, aflam din Business Standard. Bursa a inregistrat, vineri, cresteri istorice, in ton cu pietele mari ale lumii, pe fondul planurilor de “salvare” anuntate de autoritatile din Statele Unite ale Americii. O interventie pentru redresarea actiunilor romanesti pregatesc si autoritatile de pe piata locala, masurile vizand, in special, scutirea de impozit pe castigul de capital pe care il datoreaza investitorii si reducerea de comisioane platite Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), potrivit informatiilor din piata. Materialul complet.

Rothschild a fost mandatata sa gaseasca un cumparator pentru Banca Carpatica, a aflat Ziarul Financiar. Actionarii Bancii Comerciale Carpatica au angajat banca de investitii Rothschild pentru a-i asista in procesul de vanzare, potrivit informatiilor existente in piata. In prezent, Rothschild deruleaza procesul de due dilligence, in cadrul caruia sunt analizate informatiile financiare pertinente tranzactiei de vanzare, cum ar fi evolutia veniturilor, portofoliul de clienti, debitorii, verificarea portofoliului de credite si evaluarea activelor. Citeste stirea.

S-au dublat comisioanele la creditele ipotecare in lei, citim in Financiarul. Potrivit ultimelor date publicate de BNR, in iulie 2008, comisioanele la creditele ipotecare in lei reprezentau 18% din costul imprumuturilor, un nivel de doua ori mai mare decat cel inregistrat cu 12 luni in urma.In tarile occidentale, dobanda perceputa a incetat sa fie sursa principala de castig pentru banca. Politica de pret este in asa fel stabilita, incat comisioanele si taxele bancare percepute pe fiecare tip de operatiune in parte sau global sunt cele care aduc cele mai mari venituri. Afla mai mult.

Sigur nu scăpăm de scumpirea gazelor, ne da o veste proasta Adevarul. Mesajul liniştitor al Executivului că tarifele la gaze nu se modifică are un contramesaj. Scumpirile din primul trimestru al anului viitor vor fi mai mari. Într-un mesaj intermediat de ministrul Muncii, Paul Păcuraru, Executivul a anunţat că preţul gazului nu va fi modificat până la sfârşitul anului curent. Explicaţia pentru care nu ministrul Economiei a fost cel care s-a exprimat în această chestiune pare să se găsească în variabilele rămase în discuţie ce ar putea contrazice, în final, anunţul lui Păcuraru. Citeste mai mult.

Aeroportul Băneasa, închis pentru imobiliare, titreaza Cotidianul. Premierul Călin Popescu Tăriceanu se gândeşte să-i facă un bine celui mai mare investitor în domeniul rezidenţial din vecinătatea Aeroportului Băneasa, Gabriel Popoviciu, închizând aerodromul. „Cred că acest aeroport (Băneasa – n.r.) poate deveni o problemă pentru cetăţenii din jurul lui“, a declarat joi Tăriceanu. Cel mai de vază cetăţean din vecinătatea aeroportului este Gabriel Popoviciu. Acesta i-a închiriat premierului anul trecut terenul pe care Tăriceanu şi-a construit showroom-ul ATS-Citroën. Citeste tot.

Se vând doar apartamentele la cheie, citim in Evenimentul Zilei. Vânzările de locuinţe aflate în stadiul de proiect au început să scadă, în favoarea achiziţiilor de apartamente sau case în faze avansate de construcţie sau chiar finalizate, arată datele companiei de consultanţă imobiliară Remax. În Bucureşti, de exemplu, ponderea apartamentelor vândute în stadiul de proiect a scăzut la 65%-70% în acest an, de la aproximativ 90%-95% în 2007. Afla mai mult.

Patronii britanici tremură să nu le plece românii, crede Gandul. Curând, patronii britanici ar putea să le ducă dorul românilor care au ajuns în Marea Britanie (UK) sub forma unor „invazii“, „hoarde“ sau „inundaţii” aşa cum numea presa britanică, până de curând imigranţii. Guvernul României doreşte întoarcerea acasă a medicilor, asistentelor şi lucrătorilor în construcţii români care lucrează în UK, perspectivă ce ameninţă interesele angajatorilor britanici, confruntaţi cu un deficit de forţă de muncă tocmai în privinţa acestor profesii. Materialul complet.

Criza financiara – 13 zile care vor schimba lumea, citim in Romania Libera. Au trecut 13 zile din momentul in care guvernul american a nationalizat gigantii creditului ipotecar Fannie Mae si Freddie Mae, contra unui efort de 200 miliarde dolari, pana in ziua in care Administratia Bush propune Congresului un adevarat  plan Marhall de salvare a sistemului financiar in valoare de 700 miliarde dolari. Citeste stirea.

Compania de Autostrazi cere Guvernului sa rezilieze contractul cu Bechtel, sustine Gardianul. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) a propus Guvernului rezilierea contractului cu firma americana Bechtel, constructorul autostrazii Transilvania. „Am cerut Guvernului ruperea partiala a contractului, astfel incât Bechtel sa construiasca 30% din autostrada cu 2,2 miliarde de euro, si celelalte tronsoane sa fie scoase la licitatie. Daca nu reziliem contractul cu Bechtel, autostrada Transilvania va costa 20 miliarde de euro. Autostrada se poate construi mult mai repede si la jumatatea pretului cerut de Bechtel”, au recunoscut oficiali din CNADNR. Materialul complet.