Revista presei economice, marti, 02 septembrie 2008

0
Revista presei economice, marti, 02 septembrie 2008

Agricultura – asul din mana pentru o crestere de 10%, crede Business Standard. Dupa o crestere semestriala record, economia Romaniei ar putea testa pragul de 10% in trimestrul al treilea, pe fondul productiei agricole mari, iar estimarile pentru intreg anul se apropie de 8,5%. Economia Romaniei a depasit orice asteptare in al doilea trimestru al anului si s-a situat pe primul loc in Uniunea Europeana, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS), comparate cu estimarile analistilor si previziunile Eurostat. Citeste tot.

Fondul Oamenilor de Afaceri a pierdut 5,6 mil. euro in S1, citim in Ziarul Financiar. Fondul Oamenilor de Afaceri (FOA), administrat de societatea SAFI Invest, a raportat o pierdere de 20,7 mil. lei (5,6 mil. de euro) in primul semestru, in conditiile in care fondul a pierdut peste o treime din valoarea activelor, potrivit raportului semestrial emis de societate. Citeste stirea.

Gustav a saltat pretul barilului cu un dolar pe zi, aflam din Financiarul. Consecintele economice ale trecerii uraganului Gustav prin sud-estul SUA incep sa fie contabilizate. Ca si in cazul altor evenimente, cel mai sensibil indicator este piata mondiala a petrolului.Pretul petrolului a crescut ieri cu peste un dolar, depasind 116 dolari pe baril, dupa ce companiile americane au inchis aproape toate instalatiile petroliere din Golful Mexic si rafinariile de pe Coasta, in asteptarea uraganului Gustav. Citeste mai mult.

Nici nu a vandut bine Tempo Media, perla businessului sau de publicitate, ca Dragos Grigoriu a si luat-o de la capat cu negocierile, a aflat Money Express. Preocuparea lui acum este sa-si structureze afacerile intr-un holding. Cu parteneri vechi si noi. Nu putine au fost momentele in care publicitarul Dragos Grigoriu a starnit comentariile si, de ce nu, chiar invidia colegilor de breasla: un fost angajat al sau isi aduce aminte ca, pe vremea cand in Romania abia se vorbea de pelicula, Tempo, agentia fondata de Grigoriu in 1996, realiza un spot TV pe pelicula ce se bucura de un buget foarte generos pentru vremurile acelea („Dormi linistit“, pentru Fondul National de Investitii, in 2000). Materialul complet.

Tigrul din Balcani are un pic de febră, titreaza Adevarul. Cifra anunţată de Institutul Naţional de Statistică privind creşterea economică din primele şase luni, de 8,8%, a depăşit şi cele mai optimiste aşteptări. România se află pe primul loc în regiune la acest indicator. Citeste mai mult.

Directorul Oltchim vrea să-şi cumpere fabrica, a aflat Cotidianul. Conducerea combinatului a făcut o firmă care să participe la privatizare. Salariaţii combinatului sunt invitaţi să participe la afacere, contra a cel puţin 400 de lei. Jumătate dintre ei au acceptat. Firma Oltchim MBO, al cărei preşedinte este directorul general al combinatului chimic Oltchim, Constantin Roibu, strânge bani de la salariaţii combinatului, în încercarea de a participa la privatizarea Oltchim. Materialul complet.

La apartamente noi, credite scumpe, citim in Evenimentul Zilei. Un român plăteşte în medie o rată de 8-12 euro/metru pătrat în cazul în care şi-a contractat un credit pentru cumpărarea unei locuinţe dintr-un complex rezidenţial din Bucureşti. În general, preţul unui metru pătrat într-un astfel de apartament este de 1.200-1.800 de euro. Rata a fost calculată pentru un credit în euro contractat pe o perioadă de 30 de ani, luând în considerare nivelul actual al dobânzilor. Afla mai mult.

Voestalpine la un pas de o înţelegere cu Guvernul român, a aflat Gandul. Compania siderurgică aus­triacă Voestalpine va încheia în cursul acestei luni un memorandum de înţelegere cu Guvernul român pentru construcţia unui combinat de producţie de oţel în zona Constanţa-Agigea, susţin surse citate de portalul SteelGuru. “Am reuşit să contractăm aproape jumătate din terenul din apropierea satului Lazu, din comuna Agigea, de care suntem interesaţi, dar procesul este destul de dificil, în special ca urmare a birocraţiei”, a spus purtătorul de cuvânt al Voetalpine, Peter Scheifer. Citeste stirea.

Boom imobiliar in Moldova, cu banii capsunarilor, sustine Romania Libera. Regiunea Nord-Est, considerata de Eurostat “polul european al saraciei”, cunoaste o adevarata explozie imobiliara finantata de banii celor care lucreaza in strainatate. Intr-un clasament al locuintelor noi construite in primul semestru, Moldova a surclasat, pentru prima data, Regiunea Bucuresti-Ilfov.Afla mai mult.

Litoral 2008 de 350 milioane €, estimeaza Jurnalul National. Încasările agenţiilor din pachetele turistice vîndute pentru litoralul românesc depăşesc 350 de milioane de euro. Mai mult, acum agenţiile au venit cu oferte speciale pentru litoral la preţ redus, deoarece se încearcă o prelungire a sezonului pînă la 15 octombrie. Citeste mai mult.

Bulgaria începe construirea centralei nucleare din Belene, citim in Gardianul. Bulgaria începe saptamâna aceasta construirea centralei nucleare de la Belene, a anuntat oficial, ieri, ministrul economiei si energiei, Petar Dimitrov, citat de AFP. „Pe 3 septembrie, la prânz, vom lansa proiectul de la Belene, unul dintre cele mai importante din întreaga UE”, a declarat Dimitrov. Citeste stirea.

Experţii contabili reclamă imixtiunea statului, sustine Curierul National. Ieri, la Bucureşti, au debutat lucrările celui de-al XVII-lea Congres al Profesiei Contabile din România, manifestare care a reunit un număr impresionant de participanţi, peste 1.500 de reprezentanţi ai Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi (CECCAR), parteneri interni, reprezentanţi ai mediului de afaceri, precum şi importante personalităţi precum: Fermin del Valle, preşedintele Federaţiei Internaţionale a Contabililor (IFAC), şi Jacques Potdevin, preşedintele Federaţiei Experţilor Contabili Europeni (FEE). Afla mai mult.