Revista presei internaționale – Grecia trece testul crucial al datoriei

„Naufragiul a fost evitat”, titrează cotidianul elen Ethnos şi notează că „guvernul grec şi-a îndeplinit în sfârşit una din sarcinile care îi revin, dar acum va trebui să convingă oamenii că sacrificiile solicitate nu vor fi vane”.” O primă tranşă a asistenţei, de 35,5 miliarde de euro pentru Grecia, a fost deblocată de miniştrii de finanţe din zona euro”, relatează Le Monde.

 

Citat de acelaşi ziar parizian, preşedintele Sarkozy se declară „fericit că problema s-a reglementat”. „Grecia trece testul crucial al datoriei”, constată Wall Street Journal. Financial Times explică însă că „este pentru prima dată în ultimii 60 de ani când o ţară dezvoltată intră în incapacitate de plată a datoriei sale”. „Succesul ofertei de datorie”, scrie mai departe publicaţia londoneză, „este o veste bună pentru guvernul de coaliţie al lui Lucas Papademos”.

 

Totuşi, „mulţi experţi se îndoiesc” că problema a fost rezolvată, citim într-un interviu publicat de Der Spiegel, cu un profesor de economie care susţine că „acordul nu doar că transferă povara asupra contribuabililor, dar va antrena pe viitor o criză şi mai mare”. Iar cotidianul britanic The Telegraph notează că metodele folosite de Europa pentru radierea unei părţi a datoriei elene „au zdruncinat încrederea pieţelor globale ale acţiunilor şi ar putea expune pe viitor Portugalia, Spania şi Italia la pericole sporite”.

 

Pentru presa din Statele Unite, vestea cea mare este creşterea numărului de locuri de muncă în America şi menţinerea ratei şomajului la 8,3%, citim în Washington Post. Şi tot de aici aflăm că salariile conducerii superioare de la băncile Fannie Mae şi Freddie Mac, salvate de guvernul american cu trei ani în urmă, vor fi limitate la 500.000 de dolari anual, iar primele vor fi eliminate, ca urmare a presiunilor exercitate de Congresul american. Un alt ziar de dincolo de Ocean, New York Times îşi aţinteşte privirile spre Siria, unde „se înmulţesc defectările în rândul forţelor loiale preşedintelui Al-Assad”, iar rebelii resping eforturile diplomatice internaţionale de a iniţia convorbiri de pace.

 

De la Londra, The Times consideră că dezertarea unor generali sirieni „este un indiciu că regimul Assad ar începe să se prăbuşească”. Iar din Turcia, cotidianul Yeni Şafak opinează că „Assad va fi doborât de economie”, în condiţiile în care populaţia începe să resimtă efectele sancţiunilor internaţionale. „În ultimele 11 luni, lira siriană s-a depreciat cu 55% faţă de dolarul american”, constată ziarul turc şi evidenţiază că „oamenii de afaceri au plecat de mult din această ţară, iar negustorii din Damasc, Halep şi Homs şi-au transferat banii în Liban”.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed