Revista presei internaţionale de business, 25 septembrie

0
Revista presei internaţionale de business, 25 septembrie

Noul Ceo al gupului petrolier britanic British Petroleum Plc (BP), Tony Hayward, şi-a avertizat salariaţii că pregăteşte mari schimbări în politica internă a companiei, schimbări care vor fi anunţate luna viitoare şi a mai spus că rezultatele financiare din trimestrul al treilea vor fi “îngrozitoare”, relatează The Times. În urma acestei declaraţii, acţiunile gigantului petrolier britanic s-au depreciat cu 2% la începutul şedinţei de tranzacţionare, cu 14 puncte, la valoarea de 575,5. Hayward a spus că intenţionează să reducă numărul managerilor de la 11 la şapte. El a mai anunţat, de asemenea, că plănuieşte închiderea unor unităţi ale grupului.

Aproximativ 73.000 de angajaţi ai constructorului auto american General Motors (GM) au declanşat luni o grevă în SUA, din cauza eşecului negocierilor pentru un nou contract salarial, scrie The Washington Post. United Auto Workers (UAW), principalul sindicat al angajaţilor din industria auto americană, a lansat un apel la grevă naţională pentru că nu a reuşit reînnoirea contractului salarial semnat în 2003 şi care a expirat la 14 septembrie.

Preşedintele UAW, Ron Gettelfinger, a făcut responsabilă conducerea GM pentru eşecul negocierilor, reproşând echipei manageriale că are pretenţii mult prea mari de la salariaţi. Conducerea GM încearcă să reducă costurile cu forţa de muncă pentru a aduce GM la nivelul de competitivitate al constructorilor auto asiatici, care în ultimii ani au ajuns să controleze 50% din piaţa auto americană.

Banca britanică Northern Rock va face astăzi declaraţii cu privire la motivul pentru care nu a informat investitorii privaţi din timp că banca se confruntă cu dificultăţi financiare, directorii fiind preocupaţi să găsească un cumpărător, după ce un grup de investitori au acuzat banca din Newcastle că i-a convins să cumpere acţiuni, arătându-le documente care dovedeau că instituţia financiară este prosperă, relatează The Guardian. Asociaţia investitorilor britanici, care a solicitat schimbări în conducerea băncii, pentru ca aceasta să-şi recâştige credibilitatea, a spus că au fost ascunse informaţii cruciale, care ar fi prevenit pierderea a milioane de lire sterline de către acţionari. Asociaţia a făcut apel ca acţionarii să se alăture campaniei sale, care s-ar putea transforma într-un proces împotriva băncii şi a conducerii sale.

Bătălia între Microsoft Corp şi Google Inc pentru viitorul internetului devine din ce în ce mai aprigă, scrie The Wall Street Journal. Microsoft se află în negocieri pentru preluarea unei participaţii minoritare a popularului web site Facebook Inc., semn că gigantul software vrea sa-şi înceapă business-ul online printr-un salt, moment în care Google îşi lărgeşte afacerea din domeniul advertisingului online, pentru a-şi consolida poziţia de lider.

Grupul energetic austriac OMV AG lansează o ofertă publică de preluare pentru grupul petrolier ungar Mol, fiind în poziţia de a oferi 32.000 forinţi pentru o acţiune MOL, în cash, cu o alternativă de ofertă de acţiuni parţială, informează Financial Times. Valoarea ofertei OMV este cu 43,6% mai mare faţă de cotaţia MOL pe bursă, cifrată la 22.290 forinţi, în 21 mai, cu o zi înainte de speculaţiile privitoare la ofertă. Valoarea ofertei este, de asemenea cu 18,7% peste cotaţia de luni la închidere a MOL. În plus, OMV este pregătită a oferi până la 25 la sută în acţiuni OMV. Oferta companiei austriece va fi condiţionată doar de asigurarea a cel puţin 50% drepturi de vot în MOL şi de aprobarea autorităţilor de concurenţă ale Uniunii Europene.

Creşterea economică mondială ar trebui să se menţină ridicată anul viitor, dar ar putea să se situeze sub nivelul din 2006 şi 2007, a spus directorul Fondului Monetar Internaţional (FMI), Rodrigo Rato scrie Le Monde. “Pieţele creditelor se corectează, însă destul de încet şi nu suntem într-o stare de normalitate”, a spus Rato, care a adăugat că cele mai multe state vor reuşi să surmonteze aceste condiţii financiare. “Efectul pe care criza de pe piaţa creditelor îl are asupra economiei reale va fi resimţit mai mult 2008, în special în Statele Unite şi mai puţin în alte zone”, a mai spus Rato.