Revista presei internaţionale, joi, 29 ianuarie

Marea Britanie se îndreaptă spre cea mai gravă recesiune de după 1930 avertizează Fondul Monetar International, citat de Financial Times. Instituţia estimează că economia britanică se va micşora cu 2,8% în acest an, faţă de 1,3% cât prognozaseră iniţial. Revizuirea vine în contextul în care, specialiştii FMI previzionează că economiile statelor dezvoltare vor scădea, în medie, cu 2 procente în 2009. Per total, economia mondială va suferi un declin de 0,5% anul acesta.

Veşti proaste au venit şi din partea unei agenţii a Naţiunilor Unite care a avertizat că, luând în calcul cel mai pesimist scenariu, peste 50 de milioane de locuri de muncă vor dispărea la nivel mondial în 2009. Specialiştii agenţiei estimează că economiile în curs de dezvoltare vor fi cele mai afectate de creşterea şomajului.

The Guardian scrie despre avertismentele AVIVA privind salariile managerilor care se pare că nu vor creşte anul avesta. Unul dintre cei mai mari investitori din City, Aviva Investors, care deţine aproximativ 2% din piaţă a anunţat că intenţionează să introducă un moratoriu asupra creşterilor de salarii, împreună cu o politică foarte prudentă şi restrictivă în privinţa bonusurilor.

Toate acestea pe fondul deteriorării situaţiei economice şi a creşterii incertitudinilor din piaţă. Însă, managerii nu se pot plânge pentru să salariilor lor cu crescut cu 94% din 2000 , iar veniturile, care includ şi primele s-au majorat cu 259% în aceeaşi perioadă. Astfel, Aviva susţine că o nouă mărire de salarii nu mai este justificată. O măsură similară a fost luată şi de Lloyds Banking Group, deţinută acum în proporţie de 44% de guvernul britanic.

Din Les Echos aflăm că Fondul Monetar Internaţional estimează că pierderile băncilor, cauzate de criză, depăşesc 2.200 de miliarde de dolari. Este o revizuire semnificativă în sus a previziunilor comparativ cu octombrie când estimările erau de 1.400 de miliarde de dolari. Motivul pare să fie însă mereu acelaşi: expunerea la produsele financiare riscante,blamate acum pentru gradul lor ridicat de toxicitate.

Wall Street Journal scrie despre avizul dat de Camera Reprezentanţilor planului de stimulare a economiei americane în valoare de 819 miliarde de dolari. Este cel mai scump pachet stimulativ din istoria Statelor Unite. O măsură similară a Senatului, care se pare că va fi supusă la vot săptămâna viitoare, a fost evaluată la 900 de miliarde de dolari.

Dezavantajul acestor acţiuni, spun specialiştii, este creşterea datoriei guvernamentale la nivele nemaiatinse de după al II-lea Război Mondial. Pachetul înglobează filozofia preşedinelui Obama că o asemenea criză necesită măsuri fără precedent. Chiar dacă cea mai mare parte a banilor va fi cheltuită în 2009 şi 2010, pe diverse programe – printre care : împrumuturi pentru studenţi, dezvoltarea capacităţilor de obţinere a apei potabile şi asistenţă pentru familii – efectele şi costurile se pare că vor depăşi actuala recesiune.
 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed