Revista presei interne 16.09.2010 – Unde să te uiţi în actele adiţionale şi de ce nu se poate plăti rata cu cardul la bancă

Ziarul financiar: În timp ce încurajează clienţii să folosească mai des cardurile direct la comercianţi în loc să retragă numerar, bancherii uită să le accepte şi la propriile ghişee, unde facturile, taxele sau chiar ratele la credit pot fi achitate doar cu cash.

Astfel, clienţii sunt invitaţi să retragă bani de la bancomate pentru a face o plată la bancă, însă o astfel de operaţiune este comisionată. Plăţile cu cardul la comercianţii acceptanţi sunt grauite pentru clienţi.

Mai mult, o serie de bănci au instalate la casieriile din unităţi POS-uri, însă acestea pot fi utilizate exclusiv pentru retragerea de numerar, funcţionând astfel ca o alternativă la ATM-uri, pentru momentele când aceste automate nu sunt funcţionale.

Gândul: Toţi românii care au credite trebuie să semneze până luni noi contracte. Clienţii sunt puşi să semneze că vor plăti comisioane unice pentru servicii care nu sunt precizate iar unele bănci „uită” să le dea documentul integral, ştampilat sau semnat.

La începutul săptămânii viitoare expiră termenul de 90 de zile pe care l-au avut la dispoziţie băncile, IFN-urile şi firmele de leasing pentru a modifica cele 7,7 milioane de contracte, conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) 50/2010 privind modificarea acestora, lege publicată în Monitorul Oficial pe 11 iunie şi care a intrat în vigoare pe 21 iunie. Deşi mai sunt doar câteva zile pentru ca băncile să respecte legea, mulţi clienţi încă nu au fost anunţaţi că trebuie să vină la ghişee să semneze noile documente. Cei care au trecut totuşi pe la ghişee au avut parte, de multe ori, de surprize neplăcute când au citit contractele. Citeşte mai departe în Gândul.

Marile companii continuă să se extindă, iar investiţiile demarate şi în România creează mii de locuri de muncă. În ultimele luni, companii precum Ford, Procter & Gamble sau Sykes au anunţat campanii de recrutări de personal, scrie România liberă.

Constructorul american de automobile Ford şi care a achiziţionat uzina de la Craiova a anunţat că, începând cu primăvara lui 2011, îşi va dubla numărul de angajaţi, de la 3.500 la 7.000, în următorii ani. Ford şi-a reînnoit angajamentul de a investi în uzina de la Craiova peste 675 milioane de euro.

Capital: Când vine vorba de imobiliare, românii par că nu mai reacţionează la niciun stimulent. Chiar dacă sunt activi de aproape trei luni, pilonii doi şi trei ai programului Prima Casă nu au atras niciun doritor.

În contextul în care media zilnică a garanţiilor acordate de stat pentru achiziţionarea de locuinţe finalizate a scăzut drastic, de la nivelul de 200 de dosare până la 80, pe zona construcţiilor de la zero şi a celor prin asocierea a minimum şapte persoane nu s-a înregistrat până acum nicio cerere.

Dailybusiness.ro: Proprietarii WHS Imobiliare au anuntat sapatama aceasta ca agentia imobiliara a fost desfiintata dupa 10 ani de activitate. Nu prea pare un motiv de lauda, insa proprietarii sustin ca au facut acest lucru pentru a vira catre o zona mai etica a business-ului imobiliar. Astfel, dupa un deceniu de brokeraj pe apartamente ieftine s-au hotarat sa vanda apartamente de lux, scrie Dailybusiness.ro.

Oficialii fostei companii spun ca se mentineau pe linia de plutire cu business-ul, chiar daca veniturile erau in scadere cu 30%, insa au decis sa inchida pentru ca s-au saturat de jocul „murdar” din domeniu.

Lipsa de predictibilitate pentru mediul de afaceri pare să nu-i deranjeze pe guvernanţi, care accelerează cadenţa modificărilor legislative. Strategia fiscal-bugetară intră şi ea în procedură de urgenţă. Investiţia străină directă s-a redus cu aproape 30% în prima jumătate a acestui an faţă de perioada similară a anului trecut. Planurile de afaceri se fac pe maximum un an, scrie Adevărul.

Deşi Legea Responsabilităţii Fiscale – cerută cu vehemenţă de experţii FMI – a fost aprobată în luna aprilie a acestui an, Guvernul a ignorat actul normativ.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed