Revista presei interne 23 februarie 2010 – Duster va aduce la Dacia 1 mld. euro pe an

0
SUV-ul Duster va aduce venituri de 1 mld. euro la Dacia pe an, titreaza Ziarul Financiar. SUV-ul Duster, pentru care s-au format liste de asteptare ca pentru un Ferrari, se va prezenta oficial la Geneva pe 2 martie si in Romania pe 6 martie. Duster, cel mai mediatizat model din istoria Dacia, companie care anul trecut a detinut peste 10% din exporturile Romaniei, va aduce venituri de pana la un miliard de euro constructorului autohton in 2010. Productia SUV-ului va depasi pragul de 60.000 de unitati in acest an. Unu din patru modele Dacia care vor iesi in acest an pe poarta uzinei de la Mioveni va fi un SUV.

Evenimentul Zilei relatează că ministrul muncii, Mihai Şeitan, a fost forţat de Boc să retragă tăierea alocaţiilor. După ce au spus că vor fi tăiate alocaţiile copiilor bogaţi, liderii PDL au revenit la sentimente mai bune. Ei au anunţat, ieri, că vor susţine chiar creşterea alocaţiilor dacă vor găsi bani. Scandalul tăierii alocaţiilor „l-a răzgândit” pe premierul Emil Boc. După ce vineri, la Cluj-Napoca, Boc nu vedea o problemă în diferenţierea alocaţiilor pentru copii în funcţie de veniturile părinţilor, ieri, primul-ministru le-a explicat colegilor din PDL că, de fapt, nu a fost atent la ce declară şi l-a pus pe ministrul Mihai Şeitan să-şi retragă imediat propunerea.

Curentul notează: Ţiganii – o afacere de zeci de milioane de euro. „Ori recunoaştem o dublă responsabilitate a statului şi a minorităţii, ori, dacă nu suntem dispuşi să recunoaştem această dublă responsabilitate pentru o evoluţie pozitivă a minorităţii, vă asigur că toate programele guvernamentale şi europene sunt sortite eşecului“, a afirmat, ieri, preşedintele Traian Băsescu, la conferinţa de lansare a Raportului asupra Strategiei Naţionale de îmbunătăţire a situaţiei romilor. Explicånd că pledează nu pentru asimilare, ci pentru păstrarea obiceiurilor etniei ţigăneşti, Băsescu a mai arătat că, în pofida oricărei strategii, punctele slabe ale unei evoluţii pozitive a situaţiei romilor rămån educaţia şi auto-responsabilizarea minorităţii nomade a Europei.

Cum putem evita executarea silită, scrie Curierul National. Este important ca împrumutatul să ia legătură cu banca cât mai rapid şi să nu aştepte acumularea unor restanţe pe o perioadă lungă de timp. Cei care au întârziat cu plata ratelor la credite se văd puşi în postura de a se confrunta cu o eventuală executare silită din partea băncilor. În cazul în care există o garanţie ipotecară, aceasta va fi executată cu prioritate. În condiţiile în care piaţa imobiliară a înregistrat o scădere destul de pronunţată în ultimii 2 ani, este posibil ca sumele obţinute în urma executării silite să nu poată acoperi întreaga datorie. În acest caz, banca ar putea să se îndrepte şi către alte bunuri.

Băncile greceşti din România: „drobul de sare“ sau „călcâiul lui Ahile“?, se intreabă Săptămâna Financiară. În România activează patru bănci greceşti importante: Alphabank, Bancpost, deţinută de EFG Eurobank, Piraeus Bank şi Banca Românească, parte a grupului NBG, alături de câteva mai mici (Marfin Bank, ATE Bank şi Emporiki Bank), toate cumulând o cotă de piaţă după active (din care cea mai mare parte sunt credite) în jurul a 25% din totalul pieţei bancare autohtone. BNR spune că nu trebuie să facem din problema băncilor greceşti un “drob de sare”, în timp ce analiştii şi bancherii apreciază că efectele se vor vedea în întârzierea reluării creditării.

Datoriile statului către mediul de afaceri se ridică la 1,5 miliarde de euro, informează Financiarul. Statul datorează agentilor eco­nomici aproximativ 1,5 miliarde de euro, suma rezultată din contrac­tele încheiate si rambursarile de TVA. Cele mai mari restante catre firme le au administratia locala si sectorul sanatatii. Reprezentantii mediului de afaceri avertizeaza ca datoriile statului sunt foarte mari si produc efecte in cas­cada in sectorul privat. Datoriile statului catre mediul de afaceri se ridica la aproximativ o treime din sumele pe care agentii economici le datoreaza la randul lor la buget.

Wall-Street.ro ne prezintă cum va arăta Internetul in 2020. Căutarile online ne vor face mai inteligenţi, inovaţia va continua să ne surprinda, iar informaţia va fi în mare parte gratuită, arăta un studiu online realizat de către Universitatea Elon din Carolina de Nord şi Centrul de Cercetare Pew, la care au răspuns 900 de persoane, dintre care peste 370 de specialişti în tehnologie.