Revoltător: Ce scuză are statul pentru nefuncționarea sistemului de irigaţii

Imaginea de ansamblu la nivel de țară este reprezentată fidel într-o situație concretă dintr-un singur județ al țării, pe care o prezentăm cititorilor Money.ro.

 

Deputatul de Olt Dumitru Niculescu a transmis către Ministerul Agriculturii o interpelare în care reamintește faptul că județul pe care îl reprezintă „se confruntă cu o secetă cruntă, sistemul de irigații existent nu funcționează”. Potrivit deputatului, sistemul de irigații „ar putea fi repornit oricând, dar pentru asta e nevoie de un program bine stabilit și de bani”.

 

Totuși, dacă sistemul de irigații ar fi fost funcțional, culturile ar fi fost salvate, spun reprezentanți Direcției Agricole Olt. Și, drept dovadă că se poate, între anii 2001 și 2004, în județ se irigau până la 50.000 hectare de culturi.

 

„Din păcate, după ce statul nu a mai sprijinit sistemul de irigații, acesta a fost închis. Culturile din județ ar putea fi din nou irigate, pentru că sistemul există. Este nevoie doar de un proiect pentru repornire și de finanțare”, mai precizează deputatul de Olt, care i-a cerut ministrului Agriculturii o analiză și un ajutor.

Răspunsul ministrului Daniel Constantin a venit cu o enumerare de trei acte normative „care au dus la scăderea tarifului pentru irigații”.

 

Oficialul a prezentat și situația concretă din județul Olt, unde sunt constituite 33 de Organizații de utilizatori de apă pentru irigații (OUAI), cu o suprafață amenajată de 135.763 hectare. În anul 2015, suprafața contractată pentru irigat de către OUAI cu Agenția Națională de Îmbunățiri Funciare (ANIF) este de 29.097 hectare.

 

Cu toate acestea, până la sfârșitul lunii iunie a acestui an, a fost irigată o suprafață cumulată de 1.619 hectare.

 

La final, ministrul precizează că instituția pe care o conduce monitorizează suprafețele afectate de secetă. „În acest sens, inițierea unor măsuri financiare compensatorii pentru producătorii agricoli afectați de efectele negative produse de secetă în anul 2015 poate fi luată în considerare după o perioadă de evaluare a fenomenului, iar Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va decide asupra măsurilor ce se impun”.

 

Altfel spus, guvernul se concentrează mai degrabă pe acordarea măsurilor reparatorii decât pe asigurarea funcționării sistemului de irigații, iar eventualele măsurile financiare compensatorii funcționează ca o scuză în acest context.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed