x


  • EUR
    4.8393
    USD
    4.2695
string(16) "instant-articles"

“Revolutia fiscala”: Angajati cu vechime vor fi platiti MAI PROST decat debutantii!

Noua lege a salarizarii si masura trecerii contributiilor din sarcina angajatorului la angajat au creat haos atat in sectorul bugetar, cat si in sectorul privat. Liderii sindicali avertizeaza ca zeci de mii de bugetari din ministere vor avea salarii si cu pana la 40% mai reduse, in urma reincadrarii in noile grile de salarizare.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 06.02.2018, 9:04

 De exemplu, afectati sunt greferii cu vechime mai mare de 15 ani, care vor pierde la salariu sume de pana la 500 de lei. Reduceri de salarii vor mai fi in invatamant si sanatate pentru personalul auxiliar. Probleme ar putea aparea si in sectorul privat, dupa trecerea contributiilor la angajat, existand riscul ca peste doua milioane de salariati sa fie afectati. Aceasta in ciuda faptului ca membrii Guvernului, in frunte cu ministrul muncii, Lia Olguta Vasilescu, au dat asigurari ca niciun salariu din Romania nu va scadea in momentul in care va fi schimbat sistemul de contributii.

Pe de alta parte, cresc salariile parlamentarilor. Indemnizatiile brute ale deputatilor au fost majorate de la 1 ianuarie, gratie cresterii salariului minim pe economie de la 1.450 de lei la 1.900 de lei, in functie de care se calculeaza aceste indemnizatii. Coroborata cu Legea salarizarii unitare si cu transferul contributiilor la angajator, cresterea indemnizatiilor a dus la o majorare de circa 8% a veniturilor parlamentarilor de la 1 decembrie, in timp ce cresterea medie pentru restul bugetarilor este de 3%. Ca urmare a acestei majorari, un parlamentar ajunge la o indemnizatie de 9993 lei net, cu circa 840 de lei mai mult decat in luna decembrie.

  • In vara, ministrul Muncii si ministrul Finantelor de atunci, Ionut Misa, spuneau ca salariile nu vor scadea dupa mutarea contributiilor de la angajator la angajat. Vezi aici
  • In noiembrie, ministrul muncii sustinea cu tarie ca salariile nu vor scadea in urma trecerii contributiilor de la angajator la angajat si l-a acuzat pe presedintele CNS “Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, ca “interpreteaza, ca de obicei, vorbele” reprezentantilor Guvernului si ale patronatelor. Vezi aici.

mai multe, pe HotNews