„Revoluția fiscală”, HAOS pentru mai bine de un milion de români?

În ceea ce privește contribuțiile sociale (CAS), românii cu venituri din activități independente trebuie să plătească 25% din acestea, dacă sunt întrunite mai multe condiții. Două dintre acestea sunt:

1. au realizat în anul precedent (2017, în cazul de față), un venit net lunar, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuțiile de asigurări sociale, „cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie a anului pentru care se stabilește contribuția”. Adică, cel puțin egal cu 1.900 de lei, cât este de la 1 ianuarie 2018.

2. estimează că vor realiza în 2018 un venit net lunar de cel puțin 1.900 de lei.

Bun, dar 25% la ce? Același art. 148 din Codul Fiscal scrie așa: „Baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale în cazul persoanelor care realizează venituri din activități independente o reprezintă venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată aprobat prin hotărâre a Guvernului, în vigoare în luna pentru care se datorează contribuția”.

Cum nu se explică foarte clar ce înseamnă „venitul ales”, ne putem gândi că, dacă o persoană are cinci venituri din activități independente, poate alege din ele pe care îl vrea, atâta timp cât nu este mai mic de 1.900 de lei? Sau „venitul ales” înseamnă că o persoană poate decide că plătească contribuție socială la un venit de 10.000 de lei deși are venituri reale, însumate, de doar 2.000 de lei?

Apoi, contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS): 10% din veniturile obținute din activități independente, chirii, investiții, asocieri, etc. De data aceasta, prevederile referitoare la baza de calcul lunară sunt ceva mai clare: „este salariul de bază minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează”. Deci, tot 1.900 de lei, în prezent. Dar, atenție, dacă respectiva persoană are venituri de mai multe tipuri (de pildă, din activități independente, o chirie și ceva câștiguri la pariuri ori la loto), toate aceste venituri se vor aduna pentru a vedea dacă persoana se califică sau nu pentru a plăti CASS. Dacă suma veniturilor anuale este cel puțin egală „cu 12 salarii de bază minime brute pe țară” (adică, egală cu 22.800 lei), atunci persoana trebuie să plătească. Dacă nu, nu.

 

mai multe, pe digi24

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed