Rezerva Federala se pregateste de o noua reducere a dobanzii

0
Rezerva Federala se pregateste de o noua reducere a dobanzii

“Previziunile asupra evolutiei pe termen scurt a economiei americane sustin ipoteza unei si mai mari deprecieri a dolarului in raport cu principalele valute utilizate in comertul international”, considera Ian Stannard, senior strategist pentru evolutia pietelor financiare al celor de la BNP Paribas SA. “Ne asteptam ca economia americana sa cunoasca ritmuri din ce in ce mai mici de crestere in urmatoarele trimestre”, a adaugat acesta, subliniind ca “aceasta va conduce la noi reduceri ale dobanzii de referinta”.

“Economia americana are nevoie de o crestere economica trimestriala de 2,5 sau trei procente, pentru a nu stagna”, considera, la randul sau, Bill Gross, manager al Total Return, care, cu cele 104,4 miliarde dolari (73,97 miliarde euro) ale sale, este cel mai important fond de investitii bazat pe obligatiuni de stat din lume. “Din propria mea experienta, ori de cate ori ne apropiem de stagnare, Rezerva Federala decide o noua reducere a dobanzilor”. Ben Bernanke, presedintele Rezervei Federale, nu a exclus o noua reducere a dobanzii de referinta daca raportul privind increderea consumatorilor americani va indica slabirea economiei americane. Reducerea cu 0,50 de procente a dobanzii de referinta a fost calificata de marea majoritate a analistilor economici drept o decizie “desi nu timida, totusi prudenta”.

Indicele increderii consumatorilor americani, a carui valoare pe luna august a fost in scadere fata de luna iulie (105,0 august vs 111,9 septembrie), are toate sansele sa scada si mai mult, considera Alan Greenspan, predecesorul lui Bernanke. “Pietele sunt in continuare sub imperiul fricii, de aceea achizitiile, investitiile si cumparaturile sunt inhibate”, considera acesta.