Rezultate Norofert T1 2024: Cifră de afaceri de 11,7 milioane de lei și profit din activitatea de producție și comercializare de inputuri

București, 29 mai 2024 – Norofert, liderul cercetării pentru agricultura regenerativă și unul dintre cei mai mari producători de inputuri din România, listat la Bursa de Valori București pe piața AeRO (simbol BVB: NRF), anunță rezultatele financiare pentru trimestrul 1 din 2024. Compania a continuat să își concentreze eforturile asupra investițiilor în eficientizarea operațiunilor și menținerii solidității financiare într-un mediu volatil pentru agricultură. Cifra de afaceri înregistrată de companie în primele 3 luni din 2024 este de 11,7 milioane de lei, iar la nivel individual, Norofert S.A. a obținut un rezultat operațional pozitiv de 1,1 milioane de lei. 

Vlad Popescu, Președintele Consiliului de Administrație, Norofert:

„Rezultatele financiare pentru primele trei luni ale anului 2024 reflectă angajamentul nostru de a îmbunătăți performanțele operaționale și de a crește eficiența, chiar într-un context economic provocator. Menținem o abordare prudentă, conștienți de volatilitatea persistentă din piața agricolă. Investițiile în laboratorul de cercetare, sistemul de irigații și lansarea producției pe piața din SUA vor consolida marjele în viitor. În luna martie, am marcat patru ani de la listarea la BVB, în piața AeRO, și am anunțat o nouă etapă investițională: deschiderea unei linii de producție de inputuri în Watertown, Dakota de Sud. 

De la listarea la bursă, am investit 17 milioane de lei în proiecte de dezvoltare și inovație. Astăzi, Grupul dispune de o facilitate modernă de producție a îngrășămintelor la Filipeștii de Pădure și un laborator de cercetare unic în România, iar ferma de 1.000 ha de la Zimnicea va deveni un model pentru agricultura durabilă.”

Cifre cheie consolidate în trimestrul 1 din 2024: 

  • Soldul activelor imobilizate ale Grupului a crescut cu aproape 11%, până la 25 milioane de lei. Aceste active sunt esențiale pentru strategia companiei de dezvoltare, pentru a putea produce o gamă cât mai largă de produse, asigurând astfel o poziție competitivă mai bună în piață. 
  • Creanțele au scăzut cu 38,5%, până la 31,5 milioane de lei, în linie cu cifra de afaceri, precum și datorită unui grad bun de încasare.
  • Datoriile totale în valoare de 53,5 milioane de lei, au înregistrat o scădere de aproape 15% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, ca urmare a rambursării anticipate a unor facilități de credite bancare anul trecut. 
  • Veniturile totale ale Grupului au atins suma de 12,9 milioane de lei, în scădere cu 11% față de perioada similară din anul trecut, susținute de activitatea de producție și comercializare de inputuri. Volatilitatea accentuată a pieței cerealelor în 2023 a prezentat un risc pe care Norofert l-a gestionat cu prudență. 
  • La nivel de Grup, cheltuielile operaționale au crescut cu 7,1% față de aceeași perioadă a anului precedent, ajungând la aproape 12 milioane de lei, influențate în principal de creșterea cheltuielilor cu materiale și a celor cu personalul (+20%). 
  • În condițiile celor menționate mai sus, rezultatul net înregistrat de Grup în T1 2024 este de 1.414 lei, în scădere cu 99,9% față de rezultatul înregistrat în T1 2023. 

Investiții anunțate în primele trei luni din 2024

În România: În trimestrul 1 din 2024, compania a anunțat finalizarea primei etape a laboratorului de cercetare de la Filipeștii de Pădure și a contractat un credit de 4,1 milioane lei, prin programul IMM INVEST Plus, pentru achiziționarea de sisteme și echipamente de irigare cu sistem de pivoți. Banii vor fi utilizați pentru finalizarea sistemului de irigații pe 340 de hectare din cele 1.000 ha operate în regim ecologic la Ferma Zimnicea. Valoarea totală a proiectului de investiții este de aproximativ 4,9 milioane de lei din care contribuția din surse proprii a companiei va fi de 15%.

În SUA: Compania a inaugurat o linie de producție a inputurilor pe piața din SUA, în orașul Watertown, Dakota de Sud, una dintre cele mai importante zone agricole din SUA. Producția se va concentra pe gama de sănătate a solului și nutriție foliară, similară cu cea din România, urmând a se utiliza bacterii produse în laboratorul din Filipeștii de Pădure. Investiția în asamblarea liniei de producție de inputuri de 250 mii euro s-a derulat prin intermediul companiei Norofert AG, companie înființată în parteneriat cu Gary Lamb, antreprenor cu o experiență de peste 30 de ani în agribusiness-ul din Midwest, SUA. 

Situațiile privind rezultatele financiare aferente primului trimestru al anului 2024 sunt prezentate atât conform RAS, cât și în conformitate cu IFRS (Standardele Internaționale de Raportare Financiară).

Rezultatele consolidate ale grupului includ atât performanțele companiei mamă, Norofert S.A., cât și ale filialei Agroprod CEV S.R.L., deținută în proporție de 100%. Agroprod CEV cultivă în regim ecologic un teren agricol de 1.000 de hectare în Zimnicea, județul Teleorman.

Raportul detaliat poate fi consultat aici

Despre Norofert:

Norofert este liderul cercetării pentru agricultura regenerativă și unul dintre cei mai mari producători de inputuri din România, fondat în anul 2000 de către familia Popescu. În plină dezvoltare a facilităților de producție care să susțină practici agricole sustenabile, la nivel internațional, Norofert demonstrează angajament față de obiectivul neutralității climatice și capacitatea de a inova într-un domeniu crucial pentru viitorul agriculturii și a siguranței alimentare.

Cu un mix de linii de afaceri, Norofert a dezvoltat în ultimii ani capacități proprii de producție atât în aria inputurilor, cât și de farming agricol, linii care vor cunoaște dezvoltare în următorii ani. Cu 65 produse în portofoliu, compania se adresează atât fermierilor din agricultura convențională, cât și din cea ecologică, cu o nișă nouă a produselor convenționale lichide, cu cerere tot mai mare.

Din 2020 compania este listată la Bursa de Valori București pe piața AeRO și din octombrie 2021 acțiunile Norofert sunt incluse în indicele BETAeRO. De-a lungul celor 4 ani de activitate în piața de capital, Norofert a atras 14 milioane de lei prin majorări de capital și 11,5 milioane de lei printr-un plasament privat de obligaţiuni corporative. Obligațiunile corporative ale companiei sunt tranzacționate în piața AeRO a Bursei de Valori București sub simbolul NRF25 începând cu 5 iunie 2020.
Pentru mai multe informații, vă invităm să vizitați www.norofert.ro.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed