Rezumat bursier: Acţiunile financiar-bancare îşi continua scăderea

0

Bursa de Valori Bucureşti a avut o evoluţie complet atipică faţă de restul pieţelor. În Europa au fost creşteri importante, în timp ce pe BVB au fost scăderi generalizate.

Dacă debutul a fost unul pozitiv, închiderea a fost puternic negativă pe sectorul financiar bancar. La acest sentiment negativ de pe bursă au contribuit din plin veştile de pe piaţa internă.

Petrom vrea să disponibilizeze 3 mii de angajaţi. Pe bursă, acţiunile au fost foarte stabile reuşind să termine cu o depreciere modestă de 0,6%.

Broker Cluj a fost în prim planul investitorilor după ce societatea a închis o filială din Deva din cauza unor nereguli ale angajaţilor. Titlurile au închis cu o pierdere de 12%, după ce au fost suspendate de bursă .

O altă ştire negativă a vizat Amonil, societatea fiind obligată să plătească în trei zile o datorie de 54 de milioane de lei în caz contrar riscând insolvenţa. Titlurile au fost suspendate când aveau o creştere de 9% urmând să revină la tranzacţionare în următoarea şedinţă.

În schimb, reluarea activităţii de la Azomureş a fost primită pozitiv de investitori care au urcat cotaţia cu aproape 15% pe rulaje în creştere de 750 de mii de lei.

Cu excepţia Erste Bank care a închis cu 5% mai sus fiind corelată cu pieţele europene, restul băncilor au suferit pierderi importante pe BVB. Banca Transilvania a scăzut cu 5,5% dar a avut cotaţii şi mai joase faţă de cea de închidere de 77,5 bani, BRD a pierdut 4,5% iar Carpatica a suferit o cădere de 12%. Pe sectorul finaciar, SIF Moldova s-a depreciat puternic cu peste 8,7%.

Lichiditatea a urcat semnificativ pe BVB apropiindu-se de 11 milioane de euro. Peste 7 milioane de euro s-au mişcat odată cu vânzarea a 70% din societatea Bere Azuga.