Rezumat bursier – Bursa încheie şedinţa pe roşu, odată ce entuziasmul la cumpărare de pe SIF-uri s-a epuizat

0
Rezumat bursier – Bursa încheie şedinţa pe roşu, odată ce entuziasmul la cumpărare de pe SIF-uri s-a epuizat

Debut în scădere cu 2%, revenire spectaculoasă după prima jumătate de oră cu un plus de 6% pe sif-uri, uşoare pierderi în final. Cam aşa a arătat ultima şedinţă bursieră. În final BET FI a terminat pe plus cu 0,3% iar restul indicilor au suferit pierderi de până la un procent.

Şedinţa a fost mult mai agitată decât precedentele cu schimbări de tendinţă şi volume în creştere, chiar şi pe sectorul societăţilor de investiţii.

S-au tranzacţionat între 1,7 şi 4 milioane de acţiuni pe fiecare dintre societăţile de investiţii, cea mai activă fiind prima dintre ele. SIF Banat Crişana a avut tranzacţii de peste 2 milioane de lei şi o apreciere de 1%. Singurul SIF care a închis pe minus cu o jumătate de procent a fost SIF Muntenia.

Pe plan extern, evoluţiile au fost negative iar pe plan intern, ne aflăm în plin sezon al raportărilor. Dimineaţa a fost deschisă de rezultatele ale Oltchim şi Transelectrica, ambele în scădere. Datele financiare ale celor două companii au fost taxate de investitori încă din deschiderea şedinţei. Transelectrica s-a tranzacţionat şi sub palierul de 10 lei, însă în final a închis sub acest nivel cu o pierdere de peste 4%.

Oltchim a avut o cădere de 12% în debut dar a recuperat până la final şi a închis pe minus uşor cu 0,7%. Supriza a fost acţiunea BRD care a terminat pe scădere cu 1% aproape de cea mai redusă cotaţie a zilei de 5 lei şi 40 de bani asta deşi banca a raportat o creştere a profitului.
BRD a însumat rulaje de 2 milioane de lei, fiind a doua ca lichiditate deşi a lipsit în prima oră şi jumătate de la tranzacţionare. Pe minus a terminat şi Erste Bank unde deprecierea a fost de 1,4%.

În schimb, Banca Transilvania a urcat cu o jumătate de procent.

În sectorul petrolier, Rompetrol Rafinare a urcat cu peste 3%, în aşteptarea rezultatelor pe 2008 iar Petrom s-a aflat la polul opus cu o pierdere de peste 3%.

Ultima şedinţă a săptămânii va rămâne sub influenţa datelor financiare, peste 30 de companii urmând să-şi anunţe rezulatele preliminare pe anul trecut.