Rezumat Bursier: Scăderi generalizate pe BVB în prima şedinţă a săptămânii

0
Rezumat Bursier: Scăderi generalizate pe BVB în prima şedinţă a săptămânii

Încă din deschidere piaţa a înregistrat pierderi semnificative.

Rezultatele în scădere raportate de o mare parte dintre companiile de pe bursă au menţinut un sentiment puternic negativ în piaţă. La jumătatea primei ore, SIF-urile aveau deja o depreciere  de peste 6% iar cu o oră înainte de final, BET FI suferea o pierdere de peste 9%, după ce testase valorii sub 9 mii de puncte. Scăderea din final de 6% a BET FI a fost frânată de SIF Muntenia. Titlurile SIF 4 au închis cu două procente şi jumătate mai jos comparativ cu SIF Moldova şi SIF Oltenia unde căderea a fost de 8-9%.

BRD a avut aceeaşi traiectorie cu indicele societăţilor de investiţii. Titlurile au spart pragul de 5 lei după prima jumătate de oră iar în partea a doua a şedinţei s-au dus până la 4 lei şi 60 de bani. Titlurile BRD au parcurs cea mai roşie zi din acest an, pierderea în final fiind de 8% pe cea mai bună lichiditate din piaţă, de peste 1 milion de lei.

Pe restul acţiunilor bancare, scăderile au fost la jumătate. Erste Bank a închis cu peste 5% mai jos, la un nou minim de 38 de lei şi 90 de bani iar Banca Transilvania s-a depreciat cu 5,7%.

Pierderile au fost generalizate la nivelul întregii pieţe. După o absenţă de două săptpmâni, Broker Cluj  a scăzut cu maximul posibil, în sectorul farmaceutic Biofarm s-a ieftinit cu 7,5% iar pe titlurile din segmentul chimic, Azomureş s-a depreciat cu peste 8%. La finalul şedinţei combinatul a anunţat şi rezultatele pe anul trecut, deloc favorabile. Pierdere pe ultimul trimestru şi un profit pe 2008 în scădere cu 9%.

În urma scăderilor din ultima şedinţă, capitalizarea BVB s-a redus cu 410 mil de euro la 7,36 mld de euro.