REZUMAT BURSIER – Scăderile din ultima şedinţă a dus indicele BET FI la noi minime

0
REZUMAT BURSIER – Scăderile din ultima şedinţă a dus indicele BET FI la noi minime

Spre deosebire de şedinţele precedente când piaţa a avut şi valori pozitive, evoluţia a fost una negativă de la deschidere şi până la final.

Piaţa a încercat o revenire după prima oră de tranzacţoionare însă şi-a reluat căderea după prânz, în special pe sectorul sif-urilor. BET FI a închis la un nou minim de 9 mii 707 puncte după ce pe parcusrul zilei a fost şi cu peste 150 de puncte la mai jos.

SIF Moldova, SIF Transilvania şi SIF Oltenia au doborât cotaţiile minime din octombrie anul trecut în urma unor pierderi în medie de 7% suferite în ultima şedinţă.
SIF Muntenia a pierdut 8% însă reuşeşte să se menţină peste minimul din octombrie de 40 de bani.

Băncile au testat şi ele valori nemaîntîlnite de 5 ani. BRD a închis sub nivelul de 6 lei cu o depreciere de 6,4% iar Banca Transilvania a pierdut 3,6%, după anunţarea rezultatelor pe anul trecut.

Titlurile celor două bănci au fost cele mai lichide cu BRD realizându-se şi o tranzacţie DEAL. O creştere a interesului s-a remarcat şi pe SIF-uri unde s-au tranzacţionat peste 12 mil de acţiuni.

Tot în sectorul bancar, Erste a scăzut cu 2,4% deşi a fost la un pas să termine pe verde. Îin acest segmnet doar titlurile Carpatica au reuşit să închidă pe plus.

Şi în sectorul petrolier evoluţia a fost negativă însă presiunea la vânzare a fost mult mai redusă. Petrom a staţionat în final la cotaţia de ieri iar Rompetrol Rafinare a scăzut pe ultima tranzacţie cu peste 4%.
Una dintre cele mai bune evoluţii au avut acţiune farmaceutice. Zentiva a saltat pe final chiar cu maximul posibil dar a închis cu 4% mai sus iar Biofarm a urcat cu 0,8%.

Lichiditatea tranzacţiilor a suferit un uşor declin faţă de şedinţa precedentă dar a reuşit să se menţină peste 3 milioane de euro.

Lidia Focşan, corespondent The Money Channel la BVB