Rezumat bursier – Zi neagră pentru sectorul financiar bancar de pe BVB

0
Rezumat bursier – Zi neagră pentru sectorul financiar bancar de pe BVB

 

Bursa de Valori Bucureşti a consemnat a treia zi de pierderi severe, în ultima şedinţă, deprecierile având o amploare şi mare. Fiecare zi roşie înseamnă noi minime pe indicii bursei. BET şi BET C se află la valorile din noiembrie 2003 iar BET FI în ianuarie 2004.

Piaţa a avut un debut puternic negativ, cu pierderi pe BET FI de peste 6% încă din deschidere şi cu depreciere pe Erste de peste 12%, în ton cu evoluţia acţiunii pe piaţa vieneză.

Raportul agenţiei Moody’s privind sectorul bancar cu expunere pe ţările din Europa de Est nu a făcut decât să accentueze căderea titlurilor financiar bancare.

Erste Bank şi BRD au fost cele mai lovite iar ambele au scăzut cu maximul admis de bursă, aproape 15%. Dacă Erste a şi închis cu această depreciere, BRD a avut în final o scădere de peste 13%.

A treia banca importantă de pe BVB, Banca Transilvania a suferit o depreciere de aproape 9,5%. Pierderile mari de pe bănci au dus indicele BET cu 8,5% mai jos iar ROTX, calculat la Viena, a căzut cu aproape 10%. BRD şi Banca Transilvania au fost şi cele mai lichide din piaţă cu tranzacţii de 1,5 mil de lei fiecare.

SIF-urile au suferit şi ele a treia zi de pierderi semnificative fiind cea mai slabă şedinţă din acest an pentru sectorul societăţilor de investiţii.
Sif Moldova a închis cu 10% mai jos iar la polul opus s-a aflat SIF Banat crişana cu 6,7%.

La fel ca şi ieri, deprecierile au fost generalizate pe BVB pe toate sectoarele. Numai puţin de 16 emitenţi printre care s-au aflat Broker Cluj, Azomureş, Transelectrica, Rompetrol Rafinare, Biofarm, au suferit pierderi de două cifre iar per asamblul pieţei doar două companii au închis pe plus. În urma căderii din ultima şedinţă, capitalizarea BVB a ajuns la 6,6 mld de euro.

Lidia Focşan, corespondent The Money Channel la BVB