AcasăExterneRisc global: Armele scapă de sub control

Risc global: Armele scapă de sub control

Țările din întreaga lume cheltuiesc, în prezent, peste 1.700 miliarde dolari pe an pe arme. Este mai mult decât totalul investițiilor care se fac la nivel global în energie. În afară de producătorii de armament și furnizorii acestora, nu există alte beneficii economice ale industriei de armament: armele sunt depășite din punct de vedere tehnic de altele noi foarte repede și nu generează beneficii materiale, ci dimpotrivă, în condițiile în care distrug obiecte. Însă, costurile plătite de diferite state ale lumii pentru înarmare se văd în creșterea nivelului datoriilor guvernamentale, scrie publicația Zero Hedge.

 

Astfel, în fiecare an, sumele disponibile pentru îmbunătățirea educației, creșterea accesului la alimente și carburanți, pentru mediu sau pentru rezolvarea problemelor demografice sunt cu 1.700 miliarde de dolari mai mici, chiar dacă aceste probleme sunt critice pentru secolul al XXI-lea.

 

De asemenea, este îngrijorător și faptul că statele pot pierde rapid controlul asupra acestor arme, conturându-se perspectiva unor conflicte care nu se termină niciodată și a unor tragedii majore.

 

Înainte de anul 1991, Uniunea Sovietică deținea peste 27.000 de focoase nucleare și numeroase arme cu uraniu și plutoniu pentru. Deși nu au existat informații confirmate că armele nucleare post-sovietice au dispărut sau au fost furate, în contextul turbulențelor politice și economice de atunci, există în schimb numeroase dovezi care atestă o piață neagră destul de mare a materialor nucleare. Ceea ce crește riscul unor accidente nucleare în regiuni mari și chiar în întreaga lume.

 

În această perioadă, conflictele militare se răspândesc din nou în Orientul Mijlociu. În contextul confruntărilor, oricine se oferă voluntar să lupte pentru oricare dintre părți va primi gratuit mâncare și arme, din partea puterilor regionale și internaționale asociate acelei tabere. Vor rămâne aceste arme acolo, în rândul populațiilor locale, sau există riscul să fie folosite în altă parte, chiar și după ce conflictul se va rezolva? După cum știm, din partea fundamentaliștilor ne putem aștepta la orice.

 

În concluzie, la nivelul la care s-a ajuns cu înarmarea, miza este deja prea mare. Nu ne rămâne decât să sperăm că liderii noștri sunt vigilenți, iar acest lucru ar trebui să ne îngrijoreze pe toți.

 

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.