AcasăGeneralRiscul dezmembrării zonei euro a scăzut semnificativ în ultimele şase luni

Riscul dezmembrării zonei euro a scăzut semnificativ în ultimele şase luni

Doar 17,2% din cei 956 de investitori intervievaţi de firma de cercetare Sentix au declarat că se aşteaptă ca una sau mai multe state să iasă din zona euro în următoarele 12 luni. În luna decembrie a anului trecut, 25% din cei chestionaţi se aşteptau la o dezmembrare a zonei euro. Cel mai ridicat nivel a fost înregistrat în luna iulie 2012, când 73% din cei intervievaţi au declarat că se aşteaptă la dezmembrarea eurozonei.

 

‘O dezmembrare a zonei euro aproape nu mai este un subiect’, a anunţat Sentix într-un comunicat.

 

De la debutul publicării Sentix Euro Breakup Index, în luna iunie a anului trecut, Banca Centrală Europeană a dezvăluit un plan de achiziţionare de obligaţiuni pentru statele care au dificultăţi pe pieţele financiare, iar Grecia a finalizat cu succes un program de răscumpărare de obligaţiuni, ceea ce a calmat tensiunile pe piaţă şi i-a determinat pe politicieni să declare că ce a fost mai greu a trecut.

 

În privinţa Greciei, ponderea celor care se aşteaptă la un ‘Grexit’ în următoarele 12 luni a scăzut la 13,9%, în prezent, de la 22,5% în decembrie.

 

În cazul Ciprului, ţară care a cerut un plan de sprijin în luna iunie a anului trecut, ponderea celor care se aşteaptă la o ieşire din zona euro a scăzut cu două puncte procentuale până la 7,5%.

Ultimele Articole