Riscul unei noi deversări de reziduuri toxice în Ungaria a scăzut, anunţă autorităţile

„Fisura din partea de nord a batalului s-a stabilizat, sunt în curs reparaţii şi nu am detectat noi fisuri”, a spus Dobson, subliniind că un nou dig este în curs de construcţie la Kolontar. Fundaţia a fost săpată sâmbătă, iar duminică zeci de muncitori lucrau la extinderea şi ridicarea digului, a afirmat el, precizând că vremea frumoasă ajută la desfăşurarea lucrărilor.

Circa 900 de muncitori şi experţi sunt implicaţi în lucrările de reconstrucţie şi curăţare din regiunea din vestul Ungariei. Acestora li s-au alăturat între 700 şi 800 de voluntari.

Sâmbătă, premierul ungar Viktor Orban a avertizat că batalul fabricii prezintă noi fisuri, ceea ce va duce, probabil, la prăbuşirea zidului său şi la o nouă deversare.

În aceste condiţii, toţi locuitorii din satul Kolontar au fost evacuaţi, a declarat purtătoarea de cuvânt a serviciilor de urgenţă din zonă, Gyorgy Tottos. Anterior, numai persoanele care locuiau pe cele câteva străzi afectate au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele.

Pe lângă locuitorii din Kolontar, 500 de persoane din satul Devecser şi 16 familii din Somlovasarhely au fost evacuate.

Mâlul contaminat cu reziduuri toxice a inundat luni Kolontar şi alte două sate, după ce batalul fabricii de aluminiu a cedat. Dezastrul ecologic s-a soldat cu moartea a şapte persoane şi rănirea altor peste 100, au anunţat autorităţile.

Joi seară, Budapesta a cerut oficial ajutor Protecţiei civile europene, a anunţat Comisia Europeană într-un comunicat. Autorităţile ungare au cerut trimitea a „trei, până la cinci experţi” specializaţi în reziduuri toxice, decontaminare şi mediu.

Fluxul de reziduuri toxice a ajuns joi în Dunăre, unde a provocat moartea a numeroşi peşti.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed