AcasăEconomieRishi Sunak atacă dur China, în cursa la fotoliul de la Downing...

Rishi Sunak atacă dur China, în cursa la fotoliul de la Downing Street, în care Liz Truss este creditată în sondaje cu un avans larg şi promite o alianţă după modelul NATO împotriva Beijingului

Rishi Sunak a acuzat China duminică de faptul că ”ne fură tehnologiile şi se infiltrează în universităţile noastre”, atacând-o pe contracandidata sa în cursa la fotoliul de la Downing Street, Liz Truss, şefa diplomaţiei brtanice, care a avut ocazia să înăsprească tonul împotriva Beijingului.

Campania celor doi finalişti la înlocuirea lui Boris Johnson, care a demisionat după o serie de scandaluri şi minciuni, a condus la o ”plusare” extremă în teme dragi aripii drepte a Partidului Conservator, precum imigraţia.

Rishi Sunak promite ca, în cazul în care este ales lider al partidului şi devine astfel premier, să închidă cele 30 de Institute Confucius implantate în Regatul Unit.

Aceste instituţii finanţate de Guvernul chinez, au ca scop să promoveze limba şi cultura chineze, însă sunt acuzate de către unii deputaţi conservatori de faptul că sunt folosite ca mijloace de propagandă şi de spionaj.

Rishi Sunak denunţă într-un comunicat faptul că China ”susţine invazia fascistă a Ucrainei a lui Putin prin faptul că cumpără petrol şi încearcă să-şi intmideze vecinii, inclusiv Taiwanul”.

China ”copleşesşte ţări în dezvoltare prin datorii insurmontabile şi se serveşte de acest lucru pentru a le confisca averile sau a le ameninţa cu un pistol diplomatic”, a acuzat el.

”Ei (chinezii) torturează, încarcerează şi îşi îndoctrinează propriul popor, mai ales în Xinjiang şi Hong Kong, încălcând drepturile omului”, a denunţat el.

”Eu voi împiedica China să preia controlul universităţilor noastre şi voi asigura întreprinderilor şi instituţiilor publice britanice securitatea cibernetică de care au nevoie”, a promis el.

Rishi Sunak mai promite înfiinţarea unei alianţe internaţionale – după modelul NATO – care ”să apere” de atacuri tehnologice ale Chinei, să dezvolte o susţinere din partea MI5 – serviciile britanice de informaţii interne – a întreprinderilor şi universităţilor în vederea unei ”contracarări a spionajului industrial chinez” sau achiziţii ale Chinei în sectoare-cheie.

Un vot prin corespondenţă al celor aproximativ 200.000 de membri ai Partidului Conservator urmează să înceapă la 5 august şi să se încheie la 2 septembrie, iar la 5 septembrie urmează să fie anunţat învingătorul în aceste alegeri interne.

Sondajele o creditează cu un avans larg pe Liz Truss.

Ultimele Articole