Rishi Sunak promite o reducere a impozitelor cu 20% până la sfârşitul deceniului

Într-unul dintre cele mai puternice atacuri de până acum la adresa lui Liz Truss, Sunak i-a avertizat pe membrii partidului împotriva unui ”act de autosabotaj” care ar putea costa alegerile partidului şi i-a sfătuit să fie atenţi la angajamentele majore de cheltuieli şi de reduceri de impozite, pe care le-a respins anterior drept economie fantastică.

”I-aş îndemna să trateze cu prudenţă orice viziune care nu implică compromisuri dificile şi să-şi amintească:, dacă ceva sună bine să fie adevărat, atunci probabil că este”, a spus el.

Simon Clarke, secretarul şef al Trezoreriei care a lucrat în timpul mandatului lui Sunak, a spus că gospodăriile nu îşi pot permite să aştepte şapte ani.

”Liz va reduce taxele în şapte săptămâni, nu şapte ani… Oamenii se confruntă cu cea mai mare criză a costului vieţii din ultimele decenii, iar povara fiscală este la cel mai înalt nivel din ultimii 70 de ani”, a declarat Clarke, un aliat cheie-al lui Truss.

Fostul ministrul al Finanţelor şi-a luat acest angajament, pe fondul criticilor interne din partea susţinătorilor cu privire la reţinerea sa, faţă de ambiţiile lui Truss de reducere a impozitelor.

Sunak a spus că va reduce cota de bază a impozitului pe venit la 16 lire sterline până la sfârşitul următorului parlament, despre care a spus că va reprezenta cea mai mare reducere a impozitului pe venit din ultimii 30 de ani.

Truss – a cărei campanie a câştigat sprijinul înlocuitorul lui Sunak ca ministru al Finanţelor, Nadhim Zahawi, duminică seara – a spus că va reduce impozitele ”în prima zi” din mandatul de prim-ministru. Ea s-a angajat să inverseze creşterea asigurărilor naţionale impusă de Sunak şi să oprească creşterea planificată a impozitului pe profit pentru anul viitor, o altă propunere a lui Sunak.

Sunak a precizat că va reduce impozitul pe venit cu 1% începând cu 2024 – un angajament făcut în calitate de ministrul al Finanţelor – dar a spus că prioritatea sa numărul unu este combaterea inflaţiei şi împrumuturile sub control.

El a anunţat, luni, că va merge mai departe dacă conservatorii vor câştiga alegerile în 2024 şi va reduce impozitul pe venit la 16 lire sterline, un total aproximativ 6 miliarde de lire sterline pe an.

Sunak a numit angajamentul drept ”cea mai mare reducere a impozitului pe venit de la guvernul lui Margaret Thatcher” şi a spus că este o promisiune realistă în climatul economic actual.

”Nu voi reduce niciodată impozitul într-un mod care să crească doar inflaţia”, a evocat el, promiţând să fie ”întotdeauna sincer cu privire la provocările cu care ne confruntăm”.

Într-un atac codificat asupra lui Truss, Sunak a spus că viitorul partidului la putere este în pericol. ”Câştigând această competiţie de leadership fără a discuta cu oamenii despre ceea ce urmează nu ar fi doar necinstit, ci ar fi un act de autosabotaj care condamnă partidul nostru la înfrângere în următoarele alegeri generale şi ne condamnă la o perioadă lungă de opoziţie”, a adăugat el.

Reducerile de o liră sterlină vor fi plătite prin creşterea încasărilor Trezoreriei cu ajutorul creşterii economice estimate de Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară. Cu toate acestea, se preconizează că Regatul Unit va înregistra cea mai scăzută creştere în G20 – în afară de Rusia – şi va avea cea mai slabă creştere din G7, cu aproximativ 0,5%.

O sursă din cadrul campaniei Truss a numit angajamentul ”o altă cale întoarsă” în urma angajamentului precedent al lui Sunak de a reduce TVA-ul la facturile la energie – o politică pe care a respins-o în timpul mandatului.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri